Miris svježe pržene i mljevene kave neophodan je poticaj za ustajanje iz kreveta, no ipak rijetko razmišljamo o tome što sve prethodi otvaranju novog pakiranja. Svaku ćemo sljedeću šalicu više cijeniti sada kada smo bolje upoznati s kompleksnim procesom nabave, testiranja, prženja, mljevenja i pakiranja kave. Kroz sve su nas faze proveli u tvornici Barcaffe u Izoli, gdje se proizvodi kava za hrvatsko i slovensko tržište.
Proizvodnja zapravo počinje izborom sirove kave na izvoru proizvodnje, gdje se po prvi puta testira prije no što se šalje brodom na višemjesečno putovanje. Po drugi se puta provjerava u prihvatnoj luci, a još jednom tijekom samog istovara u tvornici. Proces je u tvornici Barcaffe automatiziran pa se sirova kava na pomičnoj traci odvozi do stroja za pročišćavanje, a zatim do silosa. Po potrebi se iz silosa u zrnima prenosi u pržionicu, nakon čega je strojevi blendaju i melju po unaprijed određenim recepturama. Zaposlenici nadgledaju proces te kontroliraju je li kava adekvatno pakirana u troslojne vrećice karakteristične magenta boje.
Kvaliteta je osigurana minucioznim proizvodnim procesom, a nama preostaje odabrati blend koji nam odgovara i uživati u aromama. Barcaffe u ponudi ima ponešto za svakog, počevši od pravog klasika na kojeg najčešće nailazimo na policama trgovina – Barcaffe Classica. Linija je nadopunjena i Barcaffe Dekoge, Espresso, Filter i Bio kavom, kao i Barcaffe Single Origin od stopostotne arabike. Proces pripreme bitno skraćuje praktična Black'n'Easy, kao i instant napitci Barcaffe Capuccino, Barcaffe D.O.T.
Barcaffe teži podizanju kulture ispijanja kave i kad su u pitaju lokali, koje opskrbljuju programom specijalnom linijom Espresso. Barmen nas je poučio kako ne smijemo pristajati na kompromise kad je u pitanju kava te nam prezentirao kako prepoznati kvalitetan espresso. U teoriji, espresso se ne bi smio pripremati s manje od sedam grama kave, trebao bi se piti neposredno nakon pripreme i imati vidljiv kremasti pokrov. Ubuduće ćemo inzistirati na kvaliteti kave koju pijemo u cafe barovima, ali i uložiti više truda u svaku šalicu koju kuhamo sami.