Špajza 08. ožujka 2019.

Pet domaćih chefica koje nas inspiriraju - svaki dan

foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Rad u kuhinji zahtjeva koncentraciju, strast, snagu i želju za stvaranjem novih okusa koji će zatim oduševiti i najzahtjevnije nepce. Ovih je pet žena dokaz upravo te snage, strasti i želje.

Pet velikih, onih prema kojima gajimo posebno poštovanje i koje nas svakim svojim tanjurom ostavljaju bez riječi. One koje žive svoj posao, čiji je radni dan, unatoč ogromnim količinama stresa i potrebne koncentracije, ispunjen strašću i željom da stvaraju još više i jače. Predstavljamo vam pet genijalnih domaćih chefica čija jela izazivaju sreću, uzbuđenje i poštovanje u samo jednom zalogaju.

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Pastry chef Petra Jelenić

Pastry chefica već nas godinama oduševljava svojim slatkim delicijama, a ljubitelji njezinog lika i djela nikako ne mogu zaboraviti genijalnu Mak na konac tortu iz tadašnje istoimene slastičarnice.

Petra Jelenić slastice je pripremala za neke od najboljih domaćih restorana i hotela, pamtimo je i iz kulinarskih showova u kojima je znatiželjnim kandidatima otkrivala svoje slatke slastičarske tajne. Petra je svojedobno imala i vlastitu emisiju, Slatku kuharicu, u kojoj je na svoj način predstavljala tradicionalne slastice, a zatim ih replicirala u modernom ruhu.

Sudjelovala je i u stvaranju Hrvatske kuharice te nas je upravo njezin recept za buhtle oduševio kao ni jedan do sada. Petra naprosto živi i razumije slastičarstvo, a njezina se strast zatim neopisivo lako pronalazi i u njezinim slasticama.

 

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Chef Ana Grgić

Velika chefica kuhinje Esplanadinog Zinfandela poznata je po svojoj inovativnosti, delikatnim okusima i skromnom karakteru. Ana Grgić prošlogodišnja je dobitnica Gault&Millau nagrade za chefa sutrašnjice, a svakim svojim novim jelom dokazuje kako tu titulu itekako zaslužuje.

Znanje kojim danas raspolaže stjecala je u nekim od najpoznatijih kuhinja svijeta, a zatim je Zinfandel dobio Michelinovu preporuku i sav se trud i rad napokon isplatio. Sjajan miks kontinentalne i mediteranske kuhinje doveo ju je do prepoznatljivog stila koji će je, nadamo se, u idućem naletu zvjezdica lansirati i na to zvjezdano gastronomsko nebo.

 

 | Author: Arhiva hotela Esplanade foto: Arhiva hotela Esplanade

Chef Priska Thuring

Svestrana chefica iz daleke je Kanade stigla u Hrvatsku, a zatim domaću publiku osvojila do tada neviđenom maštom i okusima. Dio je karijere provela u Dubravkinom putu te ovo kultno mjesto pretvorila u meku za ljubitelje fine dininga na pomaknuti način.

Priska obožava iznutrice, posebice jetricu, koje zatim pakira u tanjure vrhunskih okusa. Trenutno ne radi u Hrvatskoj, no svakako se nadamo povratku i novim kreacijama ove izvanredne chefice.

 

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Chef Marina Gaši

Kolege chefovi nerijetko se oduševljavaju njezinom kuhinjom, a ona sama savršeno pliva u kulinarskim vodama dok u isto vrijeme vodi restoran Marina u Novigradu. Marina Gaši veliko je ime domaće gastronomije, pa nas stoga neopisivo veseli svaki njezin novi izlet izvan Novigrada, a samim time i prilika za uživanje u fantastičnim ribljim jelima ove priznate chefice.

Njezin je restoran Marina također dobitnik Michelinove preporuke za 2019. godinu, a kako i ne bi kada je Marinin stil i osjećaj poštovanja prema namirnicama koji se jasno može iščitati iz svakog njezinog tanjura, ono što je svrstava u sam vrh domaće gastronomije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#mantecando #risotto #marinagasi #marinarestaurantnovigrad #jre #neverendingpassion

A post shared by Marina Gaši (@mzvijer83) on

 

Chef Vesna Miletić

Još jedna snažna, kreativna i posebna žena dolazi iz Zagrebačkog restorana Tač. Vlasnica i chefica Tača njeguje domaću kuhinju, namirnice koje koristi isključivo su provjerenog podrijetla, a velika joj je strast i uzgoj vlastitog bilja te povrća.

Prije nekoliko dana postala je ponosna vlasnica Gault&Millau trofeja za najbolju tradicijsku kuhinju, a Tač je uvršten i na Michelinovu Bib gourmand listu kvalitetnih, ali pristupačnih restorana.
 

 | Author: Goran Jakuš foto: Goran Jakuš

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.