Prvenstvo za najboljeg pizza majstora MAINARDI PIZZA TALENT KUP ISTRA 2016, održalo se u sklopu sajma Proomohotel, a 12 kandidata iz hrvatskih pizzerija natjecalo se u dvije kategorije:
1. Margherita – kraljica pizze. U ovoj kategoriji se najbolje prepoznaje stvarno umijeće pizza majstora, jer se uz korištenje samo 3 osnovna sastojka, ističe harmonija okusa tijesta, mozzarelle i rajčice.
2. Pizza po vlastitom izboru i kreaciji natjecatelja, pripremljena od sastojaka koje su osigurali organizatori.
11 majstora i jedna majstorica priznali su da su kod pripreme talijanske pizze imali malu tremu pred vrhunskim sucima, posebice Talijanima, jer ipak je pizza tradicionalno talijansko jelo. Masterchef Časlav Matijević, iz gurmanskog kluba SOS, koji je bio dio stručnog žirija rekao je da Hrvati generalno jedu lošu pizzu. "Pizza je ozbiljno jelo i treba pristupiti znalački s odabirom brašna i fermentaciji tijesta jer je to najbitnije. Žalostan sam što mnogi ljudi upotrebljavaju sir za pizzu i šunku za pizzu. Ne postoji šunka i sir za pizzu, postoji kvalitetan sir i isto takva šunka. Većina ljudi ide na "jeftiniju" varijantu pripreme pizze, što nije dobro. Prava talijanska pizza je idealna za naš želudac jer ne pada teško, upravo zbog dobrog tijesta. Ipak me veseli jer i u Hrvatskoj imamo par mjesta s dobrim pizzama."
Dio stručnog žirija bio je i glasoviti Ermanno Furlanis, talijanski instruktor akademije pizzaiola koji je pomno pratio rad i kušao sve pripremljene pizze kandidata. Odao je tajnu savršene pizze. "Najbitnije za dobru pizzu, bilo da se priprema u restoranu ili kod kuće, je dati vremena tijestu da mu se dogode sve reakcije, poput fermentacije. Naša najveća greška je što uvijek u kuhinji imamo premalo vremena, a 2 do 3 sata za pripremu pizze nije dosta. Tijesto uvijek treba pripremiti dan ranije nego se stavi peći, jer tada tijesto odradi sve najbitnije. Na pizzi treba biti što manje sastojaka kako bi tijesto došlo do izražaja. Za dobro tijesto potrebno je brašno 00, a u tijesto se ne smije dodati previše soli jer upravo ona uništava kvasac. Moj savjet je: malo soli u tijesto, a malo maslinovog ulja tek pred kraj, jer ako se ulje stavi ranije zaustavlja određene postupke procesa kod nadolaska tijesta.", odao je talijanski sudac.
Ako volite malo slaniju pizzu, sol se može dodati i u šalšu. "Uvijek sam za jednostavniju pizzu jer je dobro tijesto kao kruh sa šalšom i to je samo za sebe dovoljno. Umjesto klasične šalše, dobro je uzeti pelate, procijediti ih kroz prste i tako ćete dobiti savršen umak za pizzu. Dodajte pri tom malo svježeg bosiljka i origana, jedan filet inćuna i to je doista savršenstvo okusa." smatra instruktor pizzaiola. Ako se na pizzu stavlja previše mozzarelle, dobro tijesto se neće osjetiti, pa i kod doziranja treba pripaziti. "Pečenje pizze ovisi o vrsti pizze. Ako se priprema kod kuće peče se na 220 stupnjeva oko 15-ak minuta.", rekao je na kraju.
Jedina kandidatkinja na natjecanje i ujedno i pobjednica ovogodišnjeg cupa stigla iz zagrebačke pizzerije O'Hara. "Nisam se nadala pobjedi, ali sam presretna zbog nje. Tajna savršene pizze je u tijestu koje treba odležati,a na pizzu za natjecanje stavila sam mozzarellu di buffala, cherry rajčicu malo prepečenu, filete inćuna i malo bosiljka. Prije natjecanja sam imala malu tremu jer imam respekt prema talijanskoj pizzi. Za dobro tijesto treba imati brašno 00, suhi kvasac, malo maslinovog ulja, sol i "lievito madre" - sastojak koji kvascu daje bolji okus. On je u prahu i stavlja se u brašno. Tajna je i u tome što za pripremu tijesta ne stavljam toplu već naprotiv, hladnu vodu, što je po meni bolje za tijesto", odala je mlada Kristina Halužan iz Zagreba koja je svojom pizzom oduševila stručni žiri. Sve je savršeno organizirano od strane Mainardi Food Hrvatska, kao i revija Pizza Masters dan prije uz partnera Gastro.hr, pa jedva čekamo sljedeće natjecanje!
Recept za pobjedničku pizzu O'Hara:
Sastojci za tijesto:
- 1 kg brašna 00
- žličica suhog kvasca
- 2,5 dl hladne vode
- 1/2 dl maslinovog ulja
- malo soli
Postupak:
- Brašno,kvasac i vodu izmiješajte i kada nestane vode i ne lijepi se tijesto, dodajte maslinovo ulje.
- Nakon toga dodajte sol i izmiješajte.
- Namažite uljem cijelu smjesu i prekrijte vrećicom i pustite da odmara, najbolje 24 sata.
Sastojci za pizzu:
- 250 g mozzarelle di buffala
- pelate ili domaća šalša po želji
- 5-6 cherry rajčica
- 4-5 fileta inćuna
- prstohvat bosiljka
Postupak:
- Tijesto razvaljajte u pleh
- Dodajte šalšu, naribanu mozzarellu, cherry rajčice koje ste prethodno prerezali na pola i kratko prepekli, bosiljak
- Pecite na 250 stupnjeva oko 10-ak minuta
- Na kraju dodajte filete inćuna
Margherita
Sastojci za tijesto
- 1 kg brašna 00
- žličica suhog kvasca
- 2,5 dl hladne vode
- 1/2 dl maslinovog ulja
- malo soli
Postupak:
- Brašno, kvasac i vodu izmiješajte i kada nestane vode i ne lijepi se tijesto, dodajte maslinovo ulje.
- Nakon toga dodajte sol i izmiješajte.
- Namažite uljem cijelu smjesu i prekrijte vrećicom i pustite da odmara, najbolje 24 sata.
Sastojci za pizzu:
- 3 dl šalše ili pelata
- 150 g mozzarelle di buffala
- 300 g mozzarelle
Postupak:
- Tijesto razvaljajte u pleh, dodajte šalšu, a ako dodajete pelate - iscijedite sok iz njih.
- Dodajte ribane sireve i pecite na 250 stupnjeva oko 10-ak minuta, ili dok tijesto s donje strane ne bude pečeno.
- Nije potrebno dodavati bosiljak ili drugi začin.