Weekend Food Festival, posvećen gastronomiji i prehrambenoj industriji danas je i službeno otvoren. Posjetitelje očekuju zanimljiva predavanja i paneli, poučni masterclassovi, gala večere, show cooking i još mnogo toga u režiji nekih od najvećih imena svjetske i domaće kulinarske scene.
Festival je započeo panelom u kojem su sudjelovali chefovi Ricard Camarena, Ana Roš, Hrvoje Kroflin i Deni Srdoč, a raspravljali su o održivoj budućnosti gastronomije.
"Primjereni uvjeti rada su bitni, kao i balans između privatnog i poslovnog života, jer za inovativne pristupe i pažljivost bitan je i unutarnji sklad ljudi uključenih u procese. Za mene održivost nije pitanje budućnosti, već sadašnjosti", istaknuo je Ricard Camarena.
Neka od najvećih imena domaće prehrambene industrije, glavni izvršni direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško, predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač te predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, analizirali su proizvodnju hrane u Hrvatskoj te odgovorili na pitanje možemo li bolje. Zaključili su - unatoč snažnom utjecaju globalnih promjena, krvna slika prehrambene industrije u Hrvatskoj sve je bolja, a osim dodatnih mogućnosti korištenja europskih sredstava, ponovni rast stanovništva svakako bi poboljšao cjelokupno stanje.
"Kao chef bitno je da imate prostora i mogućnosti svakodnevno istraživati i eksperimentirati, a uz održivi i lokalni pristup to nije uvijek jednostavno", istaknuo je chef Eneko Atxa koji se na Weekend Food Festival javio putem videoveze uživo iz Baskije. Opisao je i kako izgleda posjet njegovom jedinstvenom restoranu Azurmendi, u kojem gosti imaju priliku zaviriti u kuhinju – nešto što je u mnogim restoranskim kuhinjama veliki tabu.
Weekend Food Festival i ove godine svim zaljubljenicima u gastronomiju, kao i već etabliranim profesionalcima donosi mogućnost uživanja u bogatom svijetu prehrambene industrije na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Jadranu. Program Festivala pokriva različite segmente industrije hrane i pića kroz brojna predavanja i panele. Osim na predavanjima i panelima, posjetitelji će moći sudjelovati u raznim masterclassovima i vođenim degustacijama, a na Kaufland Buyers Meet Up-u mogu saznati kako završiti na njihovim policama.
Posebnu čar donose i gala večere s najboljim svjetskim i domaćim chefovima koje je u restoranu Cap Aureo u četvrtak otvorila hrvatska all-star ekipa Jeffrey Vela, Hrvoje Kroflin, Deni Srdoč, Maša Salopek, Marina Gaši i Bruno Vokal na večeri Best of Croatia.