Špajza 25. siječnja 2018.

Potraga za najboljim receptom hrvatskog zavičaja

foto: Screenshot YouTube
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatka gibanica s bućom i jabukom oživjela mirise i okuse bakine kuhinje

Projekt Dr. Oetkera "Recepti iz mog zavičaja" trajao je od 1. prosinca 2017. do 7. siječnja 2018. Na mojrecept.hr objavljeni su recepti podijeljeni u pet hrvatskih regija - Središnju Hrvatsku, Slavoniju i Baranju, Liku i Gorski Kotar, Istru i Primorje i Dalmaciju. Cilj je bio da čitatelji objave tradicionalni recept iz svoje regije s fotografijom kolača, naslovom i opisom recepta. Deset polufinalista iz svake regije, profesionalni chef Branko Ognjenović, ocjenio je ocjenama od 1 do 10 uzimajući u obzir kriterije: zahtjevnost priprave recepta, fotografiju pripremljene slastice, tradicionalnost / autohtonost recepta. Kako je teklo glasovanje i odabir finalista i pobjednika pogledajte OVDJE.

Hrvatska ima bogatu tradiciju pripremanja tradicionalnih kolača, posebice za blagdane. Svaka regija ima svoje adute, a oni se pažljivo čuvaju i prenose naraštajima. Tako dobro poznati mirisi bakinih kolača opijali su zrak i oko kulinarskog studija "Majstor kuhar" kada je chef Branko Ognjenović sa svojim pomoćnikom Matkom u jedno zimsko zagrebačko jutro prionuo na pripremu pet kolača-finalista - dalmatinskih makarskih rafiola, slavonsko-baranjskih djedovih brkova, ličkih salenjaka, istarske povitice i slatke gibanice s kremom od buče i jabuke iz središnje Hrvatske. Nakon pažljivog promišljanja i degustacije, chef Branko je odlučio da je pobjednica natječaja slatka cvetlinska gibanica s kremom od buče i jabuke, recept koji je poslala gospođa Snježana Drusany iz Središnje Hrvatske.

Slatka cvetlinska gibanica s kremom od buče i jabuke

Odabir nije bio lak, jer su to sve recepti koji u sebi imaju izvornost, i čestitam svima, ali gibanica je ispunila sve kriterije. U receptu su jabuka, buča, med, kukuruzna krupica, svježi kravlji sir, klasično dizano tijesto, dakle sve je apsolutno izvorno. Priprema je vrlo zahtjevna, od pripreme tijesta, smjese za gibanicu i pjenica od jabuke i buće koje smo prvo karamelizirali, pa onda pekli. Pikantnost jabuke dao je odličan kontrast okusa jer kad ga spojite sa sirom, vrhnjem, bućom čija je sad sezona, imate osjećaj kao da slažete policu u špajzi, svi okusi su bili zasebni, a istovremeno su se jako lijepo sljubljivali. Gospođa Snježana Drusany zahvaljujući receptu koji je poslala osvojila je vikend putovanje u Barcelonu za dvoje s 3000 kuna na potrošačkoj kartici, a ostalih četvero finalista bogate poklon pakete Dr. Oetkera.

Sastojke i recepte finalista pogledajte na: http://mojrecept.hr/

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.