Špajza 16. ožujka 2017.

Rosti - savršen sastojak svakog doručka, ručka ili večere

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prženi krumpirići u Švicarskoj su uskočili u sasvim novo ruho i oduševili ljubitelje dobrih zalogaja diljem svijeta

Originalni rosti zove se još i röschti, a glavni krivci za divne okuse prženog krumpira na sasvim drugačiji način su Švicarci. U mnogim se zemljama poslužuje kao dio prvog obroka u danu pa je tako jedna od mnogih verzija popečka od krumpira neizbježan dodatak najpoznatijem doručku na svijetu - engleskom.

Želite li uživati u autentičnim okusima, znajte da ga Švicarci poslužuju uz jaja na oko i špinat, ali ukusan će biti i sam, uz žlicu aromatiziranog kiselog vrhnja ili grčkog jogurta.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ponekad možda pretežak za prvi obrok u danu, rosti može postati idealan prilog mesnim i ribljim jelima ili pak izvrsna brzinska hrana za utjehu upravo zato što je riječ o slasnom i jednostavnom zalogaju koji se teško odbija.

Za pripremu savršenog rostija trebat će vam krumpir, luk i ulje. Krumpir i luk je potrebno naribati pa ih povezati u zajedničku smjesu. Začinite ih soli i paprom, a dodati možete i svježe sjeckani peršin ili vlasac. Pripremate li rosti zalogaje u pećnici, smjesu povežite otopljenim maslacem i pecite na 200 stupnjeva dok se ne zarumene. Pripremate li ih na ulju, maslac neće biti potreban već ćete oblikovati manje hrpice i pustiti ih da se povežu dok se peku. 

Odaberite doba dana, upalite pećnicu ili štednjak i za taj čas uživajte u hrskavim zalogajima prženog krumpira u sasvim novom ruhu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.