Kolumne 07. ožujka 2017.

Pečeni krumpir s parmezanom i češnjakom

foto: Natalie Knezić
gastro postao gastro.24sata.hr
Mnoge dijete proglasile su krumpir bezvrijednim povrćem i lošim ugljikohidratom što je po meni totalna besmislica. Sva prirodna hrana je ZDRAVA hrana. Nažalost, ono što krumpir čini nezdravim je njegova priprema i dodaci koje serviramo uz njega.

Većina ljudi navikla je jesti krumpir u obliku masnog pomfrita ili čipsa, pa čak i u običnom pečenom krumpiru se znaju skrivati dodatne nezdrave masnoće. Tako pripremljen krumpir je potencijalno loš za zdravlje. Ali ako maknemo te dodatne masnoće, krumpir se pretvara u izuzetno zdravu, niskokaloričnu namirnicu.

 | Author: Natalie Knezić foto: Natalie Knezić

Danas s vama dijelim jedan jednostavan recept za savršeno ukusan i ZDRAV pečeni krumpir. Ovaj pečeni krumpir s parmezanom i češnjakom savršen je niskokaloričan obrok, pun hranjivih sastojaka i zdravih masnoća.

Krumpir je začinjen mirisnim češnjakom i ružmarinom, te dodatno obogaćen ukusnim parmezanom. Zvuči možda obično i ništa posebno, ali kada ga probate, vidjet ćete. Spoj sira i češnjaka na hrskavoj korici krumpira zbilja stvara ovisnost. Krumpir je poseban i po tome što je hrskav izvana, a iznutra predivno mekan.

 | Author: Natalie Knezić foto: Natalie Knezić


Pečeni krumpir s parmezanom i češnjakom možete poslužiti kao prilog uz bilo koje klasično mesno jelo. Meni je nekako najbolji serviran s hrpom svježe zelene salate.

Dobar tek!
Vaša, Natalie

---

SASTOJCI

  • 5 srednje velikih krumpira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica sušenog ružmarina
  • 4-5 žlica svježe naribanog parmezana
  • 1/2 žličice himalajske soli (prema ukusu)

 | Author: Natalie Knezić foto: Natalie Knezić

PRIPREMA

  1. Zagrijte pećnicu na 180 C.
  2. Dobro operite krumpire (prethodno ogulite krumpire ako ne volite kožicu), te krumpir osušite papirnatim ručnicima i narežite na jednake dijelove - četvrtine.
  3. Stavite krumpire u veću posudu. Stavite maslinovo ulje i začinite, te posolite prema ukusu. Dodajte naribani parmezan i dobro promiješajte.
  4. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Posložite krumpire na lim za pečenje.
  5. Pecite 30-35 minuta, odnosno dok se krumpir lijepo ne zarumeni.
  6. Poslužite odmah.

 

Natalie možete pratiti na blogu Natalie’s Food & Health i Facebook stranici.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.