Špajza Mali vodič kroz tjesteninu 10. rujna 2018.

Što u biti jaja čine tjestenini?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vole je mladi, stari, bogati, siromašni. Kad je tjestenina u pitanju samo je nebo granica. Ova se namirnica doslovce slaže sa svim, pa može igrati od predjela, pravog delikatesnoga glavnog obroka, ali javlja se i u slatkome.

Lagana, punog okusa, jednostavno neodoljiva... Tjestenina se naprosto obožava. Rezanci, bilo valoviti ili ravni, špageti, makaroni, pužići, svrdla.... Vrsta je nebrojeno. Osim po oblicima , tjesteninu dijelimo i na dvije osnovne vrste: s jajima i bez jaja. Koja je razlika? 

Tjestenina s jajima je gotovo svaka tjestenina koju ste ikada probali, kupili. Osim ako ste baš kupili tjesteninu bez jaja ili ste ju sami napravili moguće da se nikada niste niti susreli s njom. Prethodne su tvrdnje jedno od najvećih pogrešnih shvaćanja po pitanju tjestenine. Prema tržišnim podacima, više od 70% prodaje suhe tjestenine u Hrvatskoj čini tjestenina bez jaja. S druge strane, po ispitivanjima potrošača u Hrvatskoj, idealna tjestenina za potrošače je ona s kvalitetnim sastojcima, s jajima, domaća.

Međutim, zbog njezine niže cijene i pretrpanosti polica stranom tjesteninom bez jaja, kada su hrvatski potrošači u ulozi kupaca u trgovinama, tada većinom kupuju upravo tjesteninu bez jaja. Primjerice, većina talijanske tjestenine na hrvatskom tržištu, uključujući Barillu, je tjestenina bez jaja, što lako možete provjeriti čitanjem sastojaka na poleđini pakiranja. Želeći se osjećati bolje, hrvatski potrošači sami sebe zavaravaju time što u anketama za ispitivanje tržišta njih preko 80% odgovara kako kupuje tjesteninu s jajima, a svega 40% da koristi tjesteninu bez jaja, dok je situacija potpuno obrnuta.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Tjestenina s jajima, za razliku od tjestenine bez jaja, sigurno neće biti tvrda i nećete je morati u nedogled žvakati... Osim boljeg okusa, intenzivnije je žute boje. Upija manje vode, pa uz nju pašu kremastiji umaci od mesa, vrhnja i gljiva, ali se vrlo dobro spajaju s delikatnim namirnicama kao što su kozice i škampi. Odlično ide uz svaki sok od rajčice. Možete dodati i razno začinsko bilje kao recimo origano ili bosiljak i imat ćete jedan vrlo ukusan obrok. Tjestenina s jajima ima punoću okusa i mogla bi se nazvati "savršenom hranom“.

Ako želite tjesteninu koja po svojim osobinama odgovara profilu idealne tjestenine, kako je definira prosječni hrvatski potrošač, a to znači napravljenu od kvalitetnih sastojaka, s jajima i domaću, tada vam Marodi svojim asortimanom tjestenine s jajima pruža savršen izbor. Potvrda toga jest i vodeći položaj Marodi tjestenine u prodaji tjestenine s jajima na hrvatskom tržištu.

Ako pak želite cjenovno povoljniju tjesteninu bez jaja, Marodi tjestenina će i dalje biti pravi izbor za vas zbog kvalitetne durum pšenice i polaganog sušenja na nižim temperaturama, što Marodi tjestenini daje bolji okus i čini je manje 'teškom' za želudac. Marodi vam pruža i tradicionalne hrvatske (široki rezanci, fuži, šurlice) i talijanske oblike (špageti, penne, svrdla) tjestenine koje možete sljubiti s vašim omiljenim umakom.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.