Špajza Gastro zvijezda 04. prosinca 2017.

Saznajte zašto se Anita Karaman može udati

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Anita Karaman naša je kolumnistica i finalistica Gastro Zvijezde u kategoriji međunarodna kuhinja. U kratkom razgovoru s Anitom saznali smo kako je priču s blogom započela na fakultetu, što joj je blogosfera donijela i još puno slasnih detalja...

Zbog čega ste svoje kulinarske tajne odlučili podijeliti s gastro znatiželjnicima putem bloga?

Rad na mom blogu nastavak je rada na Arhijedu; s grupom prijatelja i kolega vodila sam blog na kojem smo recepte prikazivali arhitektonskim metodama prezentacije. Bio je to odličan koncept i super zafrkancija, ali nakon faksa se nismo mogli baviti time.

Kako sam se ohrabrila dotadašnjim feedbackom (ja sam bila glavna kuharica na blogu) i nagovaranjem prijatelja, krenula sam u
samostalan projekt. Dijelom je to želja za dijeljenjem recepata i demistifikacijom dobrog kuhanja, dijelom taština, jer volim pokazati svoju vještinu, a dijelom želja za povezivanjem s ljudima koji dijele istu strast, što se pokazalo najljepšim dijelom bloganja.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Što vas je nagnalo da se opredijelite baš za međunarodnu kuhinju?

Nikada nisam donijela jasnu odluku o tome da će moja hrana pripadati nekoj kategoriji. Dapače, kad sam pokretala blog, nisam se htjela ograničavati: kuham ono što želim, a želim svašta.

Kako puno čitam o hrani, proučavam i domaću i internacionalnu kuhinju, najčešće kuham tako da na namirnicu koju odaberem reagiram nečim iz svoje 'baze podataka', ovisno o tome za što sam raspoložena. Nekako se poklopi da je to vrlo često fusion međunarodne kuhinje i mojih referenci.

Što mislite o hrvatskoj, ali i regionalnoj blogerskoj sceni?

Dovoljno je reći da još ne vjerujem da sam se probila u užu konkurenciju najboljih blogera. U Hrvatskoj i regiji imamo toliko dobrih blogova koji, osim stilske dotjeranosti i divne prezentacije, zbilja nude kvalitetan pristup hrani.

Možda je to rezultat kombinacije kulinarskog nasljeđa koje je u našem kontekstu bogato i šaroliko te entuzijazma pojedinaca koji su internet i učenje od svjetskih kuhinja iskoristili na najbolji način. Mislim da zbog te kombinacije nikada nisu samo pomodni ili previše fokusirani na vizualno, već izgrađeni, uvijek znatiželjni ljudi s jasnim idejama.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Po čemu se ističete od ostalih blogera koji su fokusirani na međunarodnu kuhinju?

Volim vjerovati da kroz komunikaciju s pratiteljima na Facebooku uspijevam predstaviti recepte kao zapisane metode koja dopuštaju puno slobode i kreativnosti, a ne kao stroge upute. Zbog toga često pišem o zamjenskim namirnicama i pokušavam razlučiti srž jela od promjenjivih varijabli koje bi trebale ovisiti o kuharu, a ne o meni. Mislim da je opuštenost ključ napretka i kreativnog razvoja u
kuhinji.

Zbog čega bi baš vi trebali postati nova Gastro zvijezda?

Kako sam u odnosu na ostale blogere u konkurenciji relativno nova, mislim da bi moj plasman pokazao da se predani rad i užitak bavljenja kuhanjem uvijek prepozna i nagradi, bez obzira na nesavršenosti, neiskustvo i broj pratitelja na društvenim mrežama.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Za Anitu i druge favorite možete glasati na stranici natječaja Gastro zvijezda.  
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.