Izvana fino zapečen i hrskav, iznutra kremast i rastezljiv, sir s grilla bit će upravo idealan kontrast mesnim delicijama te sjajno nadopuniti one povrtne. Poslužiti ga možeš kao prilog, glavno jelo ili kao dio sočnog, mirisnog sendviča.
U nastavku donosimo nekoliko važnih pravila za pripremu sira na grillu.
Sir koji se najviše voli s vatrom s roštilja definitivno je halloumi, meki sir dobiven mješavinom kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka. Popularan je u Turskoj, a obožavaju ga i Grci. Zbog meke teksture idealan je za pripremu na roštilju, a na vatri će, uz boju, poprimiti i divnu, hrskavu koricu. Halloumi možeš i marinirati, ali i, u nedostatku grilla, pripremati na tavi.
Škripavac, sir kojeg obožavamo u baš svakoj varijanti, također je idealan za pripremu na otvorenom. Sjajno će se složiti uz salate, ali i kao dodatak ostatku jela s vrućeg roštilja.
Brie i camembert, baš kao u pećnici, mogu se pripremati i na grillu. Važno je samo pripaziti na vrijeme pečenja te ih povremeno provjeriti. Poslužiti ih možeš kao predjelo uz tostirani kruh, kojeg također možeš pripremiti na grillu ili ih dodati na tek ispečeno meso.
Kod pripreme sireva na grillu, najvažnije jest dobro ih ocijediti te ih narezati na nešto deblje komade kako se ne bi prebrzo rastopili. Gillani sirevi poslužuju se odmah, dok su još topli te se sjajno slažu uz umake na bazi orašastih plodova, uz šarene sezonske salate, kao dodatak omiljenim kombinacijama ražnjića, maslinovo ulje, ali i uz mesna jela.
Upakirati ih možeš i u burgere koje će upotpuniti na najslasniji mogući način. Jednostavnije ne može!