Želite li iznenaditi ukućane i prijatelje ovom im ljeto pripremite sladoled tortu. Priprema ove torte je iznimno jednostavna, ali zahtijeva vrijeme i dovoljno mjesta u zamrzivaču. Najbolji dio sladoled torte što je možete krojiti prema vlastitim željama zahvaljujući dostupnosti brojnih osvježavajućih i ukusnih okusa sladoleda.
Prvi korak je priprema biskvita za tortu. Pripremiti možete svoj omiljeni biskvit ili se iskušajte u našem prijedlogu.
Potrebno vam je:
- 8 jaja
- 10 žlica šećera
- vanilin šećer
- 5 žlica mlijeka
- 5 žlica ulja
- 10 žlica glatkog brašna
- prašak za pecivo
- sladoled po želji
Priprema:
Odvojite bjelanjke i istucite ih u čvrsti snijeg. Žumanjke pomoću pjenjače ili miksera dobro istucite zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Smjesi žumanjka dodajte mlijeko i ulje te dodajte snijeg bjelanjka lagano miješajući. Zatim dodajte glatko brašno i prašak za pecivo te miješajte do homogene smjese. Biskvit izlijte u okrugli kalup za torte obložen masnim papirom i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C. Vilicom provjerite kada je biskvit pečen.
Nakon što se biskvit ispeče ostavite ga da se u potpunosti ohladi, prerežite ga na 2 jednaka dijela (ili više, ako ćete tortu raditi u više slojeva) te ga smjestite u zamrzivač na otprilike 2 sata. U međuvremenu odabrani okus sladoleda ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi kako bi "otpustio". U okrugli kalup, u kojem ste ispekli biskvit, stavite plastičnu foliju i zatim izlijte sladoled te ga poravnajte da dobijete jednoliki sloj željene debljine. Po želji možete eksperimentirati i s više sladolednih aroma. Želite li, pak, pripremiti tortu s više slojeva tada je potrebno napraviti željeni broj slojeva sladoleda, svaki u svojoj posudi. Posudu sa sladoledom stavite u zamrzivač na 2 sata. Dok se biskvit i sladoled hlade možete pripremiti šlag (u koji možete umiješati ekstrakt vanilije i šećer u prahu) te ga staviti u hladnjak .
Slijedi slaganje torte. Izvadite biskvit i sladoled iz zamrzivač. Na tanjur za tortu stavite ukrasni papir i zatim sloj biskvita. Sladoled preokrenite na biskvit i uklonite plastičnu foliju. Poklopite slojem biskvita. Imate li više slojeva sladoleda ponovite postupak.
Kada je slaganje torte gotovo, špatulom ravnomjerno rasporedite šlag po torti. Poklopite poklopcem i vratite u zamrzivač. 20 minuta prije posluživanja izvadite sladoled tortu iz zamrzivača kako bi se "otpustila".
Kako bi rezanje torte bilo lakše upotrijebiti oštar nož koji ste nekoliko sekundi držali pod toplom vodom. Imajte na umu da sladoled tortu treba držati u zamrzivaču u zatvorenoj posudi ne duže od tjedan dana. Nakon tog vremena vjerojatno su se formirali kristali leda koji se mogu nepoželjno odraziti na kvalitetu poslastice.