Špajza Kuhaj, kušaj, guštaj: jednostavno je, odlično je, od Gavrilovića je! 12. travnja 2018.

Slasne slavonske pogačice sa čvarcima u novom ruhu

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Klasičnim pogačicama sa čvarcima dodali smo pikantnu paštetu i pretvorili ih u sjajnu deliciju koja će oduševiti baš svakoga!

Obožavane slavonske pogačice sa čvarcima idealne su za druženja s prijateljima. Poslužite ih uz omiljeno pivo, a pripremiti možete i fini umak. Odlično će se složiti uz ajvar i umake na bazi rajčice. 

U pogačicama možete uživati čak i idućeg dana, ponijeti ih na izlet ili na posao.

Postupak pripreme pogledajte u videu!
 


Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić (40 g) svježeg kvasca
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 1⁄2 - 1 žličice svježe mljevenog papra
  • 1 jaje
  • 1 žličica masti (svinjske, domaće)
  • 250 g mljevenih čvaraka
  • 1 Gavrilović Pikant pašteta
  • jaje i žlica vode, za premazivanje
  • prstohvat šećera

Priprema:

  1. Čvarke sameljite.
  2. U manjoj posudici pomiješajte kvasac, dodajte šećer i toplo mlijeko.
  3. Promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.
  4. Brašno posolite, dodajte papar, promiješajte i u sredini napravite udubinu.
  5. Dodajte kvasac, jaje, mast i ostatak toplog mlijeka.
  6. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premijesite i ostavite pokriveno sat
  7. vremena na toplom mjestu.
  8. Kada je naraslo, tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i tanko razvaljajte.
  9. Mljevene čvarke i paštetu pomiješajte.
  10. Polovicu tijesta premažite dobivenom smjesom pa preklopite drugim dijelom.
  11. Tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka, premažite paštetom i opet
  12. preklopite.
  13. Još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, premažite
  14. paštetom, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.
  15. Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite
  16. jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite).
  17. Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.