gastro postao
Klasičnim pogačicama sa čvarcima dodali smo pikantnu paštetu i pretvorili ih u sjajnu deliciju koja će oduševiti baš svakoga!
Obožavane slavonske pogačice sa čvarcima idealne su za druženja s prijateljima. Poslužite ih uz omiljeno pivo, a pripremiti možete i fini umak. Odlično će se složiti uz ajvar i umake na bazi rajčice.
U pogačicama možete uživati čak i idućeg dana, ponijeti ih na izlet ili na posao.
Postupak pripreme pogledajte u videu!
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paketić (40 g) svježeg kvasca
- 300 ml toplog mlijeka
- 1 žličica soli
- 1⁄2 - 1 žličice svježe mljevenog papra
- 1 jaje
- 1 žličica masti (svinjske, domaće)
- 250 g mljevenih čvaraka
- 1 Gavrilović Pikant pašteta
- jaje i žlica vode, za premazivanje
- prstohvat šećera
Priprema:
- Čvarke sameljite.
- U manjoj posudici pomiješajte kvasac, dodajte šećer i toplo mlijeko.
- Promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.
- Brašno posolite, dodajte papar, promiješajte i u sredini napravite udubinu.
- Dodajte kvasac, jaje, mast i ostatak toplog mlijeka.
- Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premijesite i ostavite pokriveno sat
- vremena na toplom mjestu.
- Kada je naraslo, tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i tanko razvaljajte.
- Mljevene čvarke i paštetu pomiješajte.
- Polovicu tijesta premažite dobivenom smjesom pa preklopite drugim dijelom.
- Tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka, premažite paštetom i opet
- preklopite.
- Još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, premažite
- paštetom, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.
- Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite
- jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite).
- Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.
Dobar tek!