Špajza 23. srpnja 2018.

Sočne pite u dobrom društvu

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Jack je majstor u izradi vrhunskog viskija, ali sjajan je i kad treba ispeći savršenu pitu.

Prhko tijesto i sočan nadjev – bez toga nema dobre pite! Dok se za tijesto možete snaći čak i tako da kupite već gotovo, nadjev ne prepuštajte slučaju. Birajte samo najbolje sastojke, uključujući i najbolji viski.

Dok vi mijesite ili kupujete tijesto, mi vam u nastavku donosimo ideje za najsočnije i najukusnije nadjeve za pite – trebate se samo odlučiti između sezonskog voća i orašastih plodova.

Nadjev od breskvi

Jack voli slatke, sočne breskve, a i vi ćete zasigurno voljeti ovaj nadjev za koji vam uz 6 breskvi treba i 50 ml Jack Daniel'sa, 150 g smeđeg šećera, 60 g gustina, korica polovice limuna, žlica limunova soka, žličica cimeta i prstohvat soli. Pomiješajte sve suhe sastojke - šećer, gustin, cimet i sol - pa im dodajte na ploškice narezane breskve i lagano promiješajte. Na kraju dodajte viski i limunov sok te još jednom kratko promiješajte.

U posudu za pečenje na razvaljano tijesto rasporedite nadjev. Preklopite još jednim komadom tijesta i spojite rubove. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 50 minuta na 180 stupnjeva dok tijesto ne dobije lijepu zlatnožutu boju.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Nadjev od pekan oraha

Pita s ovim nadjevom potječe iz Jackova kraja, no ako ne možete pronaći pekan, slobodno upotrijebite obične orahe! Osim 125 g oraha i 50 ml Jack Daniel'sa, trebat će vam 30 g gustina, 3 jaja, 100 g šećera, 170 g tamne čokolade i 115 g maslaca. Mikserom izradite šećer, gustin i maslac u jednoličnu smjesu, zatim dodajte jaja. Na kraju ručno umiješajte sitno nasjeckane orahe i čokoladu te viski.

Smjesu rasporedite po tijestu utisnutom u kalup, po želji ukrasite cijelim orasima i pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Nadjev od višanja

Jedan od najpoznatijih koktela s Jackom zasigurno je Old Fashioned – a ovo je njegova verzija u obliku pite! Ako vam nije toliko bitno da vjerno dočarate okus tog koktela, fina će biti i mješavina šumskog voća. Potrebno vam je 350 g očišćenih višanja, 150 g šećera, 50 ml Jack Daniel'sa, 3 žlice gustina, korica polovice naranče i 2 žlice narančinog soka.

Pomiješajte sve sastojke, smjesu rasporedite po tijestu utisnutom u kalup i pecite oko sat vremena na 180 stupnjeva.

Za sve pite, a osobito ovu s nadjevom od višanja, bitno je da se prije posluživanja ohlade, a to čekanje odlična je prilika da napravite piće koje će dobro prijati uz njih. 

 

 | Author: Promo foto: Promo

Predlažemo da to bude Lynchburg lemonade.

Sastojci:

  • 5 cl Jack Daniel'sa
  • 2 cl Triple Seca
  • sok od ½ limuna
  • Sprite

Priprema:

  1. Pomiješajte Jack Daniel's sa šakom leda, limunovim sokom i Triple Secom.
  2. Dolijte Spritea do vrha čaše i spremni ste za rashlađivanje dok se hlade pite!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.