Špajza 02. siječnja 2022.

Ove namirnice uvijek trebaš imati kad navrate neočekivani gosti

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Lijepo je kuhati, ali za taj užitak treba imati i vremena. No, čak i ako ti gosti nenadano banu na vrata, lako ćeš se izvući iz nevolje i počastiti ih ukusnim obrokom ako ti je hladnjak uvijek napunjen nekim važnim namirnicama. Još ako im na stol serviraš nešto domaće, gdje ćeš sreće veće...

Zbog svakodnevnih obaveza mnogi od nas nažalost nemaju vremena koliko bi možda željeli za pripremu raznih delicija kao što su to nekad radile naše bake, pa se nerijetko događa da je kuhani ručak za ukućane maksimum koji uspijete pripremiti u danu. Nema ništa loše u tome, no uz malo dobre organizacije i ključne namirnice u špajzi puno je lakše brzinski reagirati kad imate nekoliko gladnih usta za nahraniti. Bliže se i blagdani - dani darivanja u kojima često ugošćujete drage ljude. Uvijek se tu nađu i iznenadni gosti koji vam žele osobno čestitati Božić i nazdraviti za uspješnu i sretnu Novu godinu. Naravno da nitko ne očekuje od vas da ćete satima nakuhavati kako bi svima ugodili,no nikakav nedostatak vremena nije razlog da iznenadne goste na kraju večere ispratiš praznih želuca. Uz mudar raspored namirnica u hladnjaku i policama kuhinjskih ormara uz malo mašte začas ćeš im moći prirediti obrok za prste polizati.

Luk, češnjak, krumpir, batat, mrkva, cikla, celer, peršin, sve su to osnovne namirnice bez kojih ćeš teško napraviti neko može imalo kompliciranije jelo čija priprema zahtijeva kuhanje ili prženje. Pod obavezno u kući trebaš držati dovoljno žitarica: riže, zobi, ječma, prosa, heljde, kukuruzne krupice. Vrlo su hranjive, lako se uklapaju u razna jela i brzo se pripremaju, mogu biti odličan doručak, ali i vrlo zdrav prilog. 

 | Author: Tjestenina s batatom, OPG Kovačić foto: Tjestenina s batatom, OPG Kovačić

U tvojoj maloj ostavi uvijek treba biti mjesta za tjestenine - rezance, makarone, špagete i špagetine, leptiriće, školjkice, pužiće, penne rigate, fussile, rigatone, šurlice, pljukance - koje ćeš učas pristaviti i pomiješati s onime što ti se u naletu nadahnuća
nađe pri ruci: preprženom šunkom, sirevima, vrhnjem za kuhanje, bešamelom, po mogućnosti domaćim sokom od rajčice, pa posuti ribancem i začinskim biljem. 

 | Author: Mliječni proizvodi, Sirana Vedrine foto: Mliječni proizvodi, Sirana Vedrine

U hladnjaku obavezno drži nekoliko vrsta sireva koji mogu stajati duže. Cheddar možeš poslužiti s džemom i krekerima, a brie s orašastim plodovima i svježim voćem. No ponudiš li svojim gostima kakve fine domaće sireve i mliječne proizvode, oni će odmah podići svako ponuđeno jelo i svaki obrok pretvoriti u gozbu. Sirana Vedrine razveselit će svačije nepce ličkim mliječnim proizvodima: ličkom kisel'nom, škripavcem, čvrstim ličkim jogurtima, basom, svježim sirom, vrhnjem, varenikom i voćnim jogurtima. I dok ljeti slobodno lutaju obroncima Velebita, zimi borave u otvorenim štalama unutar kojih se mogu slobodno kretati, a njihova su ležišta velike kompostirajuće duboke stelje, najbliža prirodnom ležištu krava - zemlji. Dohranjuju ih sijenom i sjenažom te mljevenom mješavinom kukuruza u zrnu, mekinja, zobi, ječma i raži s ekološkom mješavinom minerala, bez tvorničkih koncentrata. 

 | Author: Maslinovo ulje, OPG Nevenka Kovilić foto: Maslinovo ulje, OPG Nevenka Kovilić

Pobrini se da se ti pri ruci uvijek bude dovoljno krekera ili tosta koje možeš premazati putrom ili sirom za mazanje. Negdje sa strane neka ti uvijek budu boca suhog bijelog vina, kakvog aromatičnog vina i vrhunskog crnjaka. U teglicama uvijek drži orašaste plodove koje možeš poslužiti sa sirevima na pladnju. Orašaste plodove najbolje je kupovati iz prve ruke, s obiteljskog gospodarstva kao što je OPG Nevenke Kovilić, službeno najbolje hrvatske prodavačice koja svoje domaće proizvode - bajame, orahe, suhe smokve, grožđe i maslinovo ulje već 65 godina prodaje na Skradinskom buku u srcu Nacionalnog parka Krka. Iako su joj 82 godine, ona svoje gospodarstvo i dalje vodi s puno ljubavi prema tradiciji i okusima autohtonih mediteranskih delicija. 

 | Author: Suhe smokve, ušećereni i slani bademi, OPG Nevenka Kovilić foto: Suhe smokve, ušećereni i slani bademi, OPG Nevenka Kovilić

Držiš li u ormaru bočice aceta balsamica, maslinovog ili bučinog ulja, a u hladnjaku glavicu zelene salate, imaš temelj za zdravi obrok čija izdašnost ovisi o tvome što ćeš još umiješati u nju: mogu to biti razna druga povrća koja ti se nađu pri ruci: mrkve, narezani celer, cikla ili komorač, pa razni nadrobljeni ili na kockice narezani sirevi, prepržena slanina ili neizbježni orašasti plodovi

 | Author: Badem, bademovo ulje i bademovo brašno, OPG-a Iva Bulić foto: Badem, bademovo ulje i bademovo brašno, OPG-a Iva Bulić

Uz salate i tjesteninu sjajno idu i razne konzervirane ribe. Riblje delicije koje se mogu umiješati s drugim jelima ili jesti same, uz malo kruha, kap maslinovog ulja i čašu crnog vina proizvodi obiteljska tvrtka Riba Dražin iz Kaštel Kambelovca. Umijeće soljenja i mariniranja ribe na stari način u toj se obitelji prenosi generacijama. Tradicijska priprema i maštovite kombinacije s drugim namirnicama iznjedrile su i neke nove okuse kao što je Pepifiš, crvene papričice punjene filetom inćuna.

 | Author: Inćuni, papričice punjene slanim inćunima i motar u vinskom octu, OPG Dražin foto: Inćuni, papričice punjene slanim inćunima i motar u vinskom octu, OPG Dražin

Osim s papričicama oni filete inćuna nude i u brojnim drugim kombinacijama: u suncokretovom ulju, sa sirom, s dalmatinskim začinima, s kaparima pa i s tartufima. Policu možeš napuniti redom i slanim i mariniranim srdelama, očišćenim jadranskim kozicama u marinadi, filetima ušate, mariniranim brancinom ili oradom pa i dimljenim dagnjama u suncokretovom ulju. Tvrtka Riba Dražin opskrbit će te i maslinama, zelenim i crnim, otkoštenim, punjenih kapulicom, bademima ili sirom, motarom u vinskom octu, te smokvama, suhim i punjenim bademima, maslinovim uljem, paškim i kozjim sirom, i onim s tartufima, kao i paštetama od tune ili inćuna, s bijelim tartufom ili namazom od maslina.

 | Author: Istarski čips (od pancete), OPG Pršutarna i stancija Buršić foto: Istarski čips (od pancete), OPG Pršutarna i stancija Buršić

Želiš li goste zadiviti nečim doista posebnim i jedinstvenim, ponudi ih čipsom. I to ne bilo kakvim čipsom nego onim istarskim od pancete. Neobični specijalitet gastronomsko je remek djelo Pršutarne Buršić, jedine pršutarne u Vodnjanu, tom inače maslinarskom kraju, poznatom po nagrađivanim uljima. Ovo obiteljsko gospodarstvo već se 30 godina bavi proizvodnjom istarskih pršuta, pancete, ombola i kobasica te uskršnje delicije špalete. Istarski proizvodi specifični su po tome što se ne dime, već se suše na buri. Sve rade tradicionalno i koriste samo svinjsko meso, ružmarin i lovor, a u kobasice stavljaju još češnjak i malvaziju. Kobasice kuhaju u crnom vinu, kao što se to činilo nekad, a čips od pancete novi je proizvod, na dobrom putu da od lokalne gurmanske atrakcije postane dio tradicije.

Kupinovo vino, OPG Kupilek | Author: Kupilek kupinovo vino, eko gospodarstvo Jambrešić foto: Kupilek kupinovo vino, eko gospodarstvo Jambrešić

Prije svakog obroka, kako nalaže tradicija, dobro je popiti aperitiv. Goste iznenadi Kupilekom – ljekovitim voćnim nektarom dobivenim prirodnom fermentacijom zrelih kupina s osunčane plantaže eko gospodarstva Jambrešić iz Novih Dvora pokraj Klanjca. Njihovo vino je rubin crvene boje, punog okusa s odmjerenom dozom mekoće i trpkosti te uravnoteženog sklada prirodnog šećera, kiselina, tanina i alkohola.

 | Author: Kupilek džem od kupina, eko gospodarstvo Jambrešić foto: Kupilek džem od kupina, eko gospodarstvo Jambrešić

A njihov extra džem od eko kupina proizveden je prema provjerenom i naslijeđenom bakinom receptu, kratkim ukuhavanjem fino pasiranih i usitnjenih kupina bez koštica, bez korištenja umjetnih aroma, boja i sladila. Velika, složna i marljiva obitelj Jambrešić ekološkom se proizvodnjom bavi od 1991. kad su posadili prvu sadnicu, a tata Igor je na kupinovom vinu diplomirao na stručnom studiju. Šireći nasade postali su pravi stručnjaci, a svaki su proizvod osobno testirali. Tako su se i na vlastitoj koži uvjerili da kupinovo vino poboljšava krvnu sliku.

 | Author: Suhomesnati proizvodi, PG Orehovec foto: Suhomesnati proizvodi, PG Orehovec

Neka ti se u hladnjaku uvijek nađe i poneka teglica kiselih krastavaca, paprike ili cikle. Voća neka ti nikad ne ponestane. Kupuj sezonsko, a jabuke možeš koristiti manje-više uvijek; naribane, s malo cimeta i žličicom meda bit će prava gozba. A za kraj, prije rastanka, uvijek iz zamrzivača možeš izvaditi sladoled i posuti ga čokoladom i orašastim plodovima, obogatiti žlicom domaćeg džema. Gosti će ti se na odlasku već najaviti za sljedeći posjet.

Fotografije: Vedrana Orlović

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.