Špajza 09. studenoga 2017.

Suradnja Zvijezde i dalmatinskih OPG-ovaca za vrhunsko maslinovo ulje

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Ekstra djevičansko maslinovo ulje domaćih maslinara uz pomoć Zvijezde na police će trgovina pod nazivom OL Maslina, nasljednikom brenda OL Dalmatia.

Najveća hrvatska tvornica ulja, Zvijezda, i ove godine otkupljuje ekstra djevičansko maslinovo ulje od maslinara koji su u sustavu registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Dio je to strategije poslovanja kojom se domaćim maslinarima pruža prilika izravno sudjelovati u regionalnom razvoju i edukaciji, te u borbi protiv sivog tržišta i nelegalnog plasmana proizvoda na tržište.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Ekstra djevičansko maslinovo ulje domaćih maslinara uz pomoć Zvijezde na police će trgovina pod nazivom OL Maslina,  nasljednikom brenda OL Dalmatia.

Otkup ulja započeo je polovinom listopada i trajat će do sredine studenog, a odvija se na više punktova u Dalmaciji pri čemu se masline prerađuju u Uljari Bilaja u Marini kod Trogira.

Zvijezda od domaćih maslinara otkupljuje isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje, a zadovoljava li ono sve fizikalno – kemijske i senzorske pokazatelje kakvoće provjerava Zorica Jurišić, stručnjakinja za maslinova ulja iz Zvijezde sa 20-godišnjim iskustvom.

- Djevičansko maslinovo ulje jedan je od rijetkih prehrambenih proizvoda čija se tržišna klasifikacija ne temelji samo na bazi fizikalno-kemijskih pokazatelja pri čemu se određuju vrijednosti slobodne masne kiseline (SMK), peroksidni broj (Pb) i  K-vrijednosti već i na analizi senzorskih svojstava tj. okusa i mirisa.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Okosnica poželjnih svojstava su pikantnost i gorčina, te miris po plodu masline, različitom voću, povrću i zelenilu. Vrijednosti spomenutih pokazatelja kakvoće moraju biti sukladni  zahtjevima tržišne kategorije – ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kaže Z. Jurišić dodajući kako je ulje koje Zvijezda otkupljuje nastalo je isključivo od svježe ubranih i zdravih plodova maslina sorti oblica, levantinka, leccino i pendolino. Masline moraju biti zdrave, brane u ranijoj fazi zriobe, te isti dan brane i prerađene, a svaka se šarža pomno pregledava.

Iako otkupne količine domaćeg ulja čine desetak posto ukupne količine Zvijezda ekstra djevičanskih maslinovih ulja, radi se o sustavnom i dobro promišljenom procesu približavanja vrhunskih ulja maslinovih ulja potrošačima s ciljem da Hrvatska postane zemlja u kojoj se njeguje kultura vrhunskog maslinovog ulja.

- Dobra hrvatska ulja kakvoćom se mogu mjeriti s odličnim uljima iz drugih europskih maslinarskih zemalja. Međutim, naši glavni problemi u usporedbi sa svjetskim uljima su visoka cijena i to što gotovo iza svakog takvog uzorka stoje gotovo simbolične količine, premalene ne samo za svjetsko nego i za naše malo hrvatsko tržište, izjavila je Zorica Jurišić.

Ove godine otkup se odvija u Uljari Bilaja u dva pogona u dva pogona - Svinca, kapaciteta 8 tona maslina u satu i Najevi, kapaciteta 4 tone masline u satu.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Masline se uglavnom beru ručno uz upotrebu različitih pomagala kao što češljevi i mali strojevi, a masline u uljaru pristižu u roku od 24 sata, dok je sam proces proizvodnje kompjuteriziran.

Prerada maslina u ulje odvija se u pet faza - pranje plodova i uklanjanje nečistoća, mljevenje, miješanje, izdvajanje ulja iz maslinovog tijesta i na koncu slijedi odvajanje ulja od biljne (vegetabilne) vode.

Ulje se u zatim u Zagreb transportira u cisternama ili kontejnerima, nakon čega stiže na police trgovina.

O kvaliteti Zvijezdina ekstra djevičanskog maslinovog ulja govori i prestižna nagrada Povenjak 2017. za najbolje ulje koje se prodaje u hrvatskim trgovinama.

 

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.