Špajza 22. studenoga 2018.

Teatar okusa chefa Vlašića: Od sada u Kavkaz i na ručak

foto: John Pavlish
gastro postao gastro.24sata.hr
Novouređena kultna zagrebačka kavana u samom centru grada nudi i ukusne zalogaje pripremljene od vrhunskih sastojaka iz ruku chefa Darka Vlašića. Isprobali smo dio ponude...

U Kavkaz se više ne ide samo po kavicu i dašak umjetničke atmosfere! Zaljubljenicima u povijest omiljene kavane prezentirana je ponuda maštovito osmišljenih jela koja se poslužuju u Kavkazu. Uz vinski bar i razne postave izložbi vezanih uz povijest kazališta, gastro ponuda je jedan od novih sadržaja koji će zasigurno privući sve generacije.

„Kao kavana, Kavkaz je oduvijek bio kultno mjesto okupljanja brojnih umjetnika, stoga smo željeli svojim gostima osigurati i ponudu različitih jela. U aktualnoj ponudi svatko može pronaći nešto za sebe, a jela se pripremaju od svježih namirnica po koje svakodnevno odlazimo na obližnji Dolac. Svaki početak je izazov, no mi se veselimo svakom novom danu i novom gostu“ – poručuje chef Darko Vlašić. 

 | Author: John Pavlish foto: John Pavlish


Na današnjem jelovniku ponuđene su juha od dunje i kestena, pašta s kunićem i file lososa. Ponuda je osmišljena kao 'teatar okusa' koji će naznačiti buduće raznolike gastronomske užitke u Kavkazu:

Juha od korjenastog povrća, kompota od dunje i kuhanog kestena (kao dobrog balansa slatko kiseloj dunji) ukrašena s dimljenom crvenom paprikom i uljem od peršina, dok blago pikantan prženi slanutak zamjenjuje suhe okruglice od kruha.

Sjajni sezonski okusi sa slatkastim prizvucima dunje idealno su se stopili u krem juhi, a hrskavi slanutak divno je zaokružio čitav tanjur.

 

 | Author: John Pavlish foto: John Pavlish


Za glavno jelo odabran je kunić, koji se nakon višesatnog pečenja u temeljcu od korjenastog povrća kombinira s tjesteninom pappardelle, dok se domaća šalša dodaje pri samom kraju i daje specifičan okus ovome jelu. Pikantnu notu dala je domaća slavonska kobasica, koja se prije dodavanja u jelo peče, a zatim mrvi u sitne komade. Kod ovog nas je jela posebice oduševila količina mesa. Ogromna porcija domaće tjestenine s pulled mesom kunića odličan je odabir za brzinski, zasitan i ukusan ručak.

 

 | Author: John Pavlish foto: John Pavlish


Za kraj je pripremljen file lososa, zamišljen kao francuska salata i pečeno meso u ribljoj varijanti. Uz pečeni losos, tu su kuhana cikla, kuhani krumpir, engleski celer, granny smith jabuke, krema od avokada, dehidrirana cikla i ulje od peršina. Iako navedeni sastojci na prvi pogled zvuče nespojivo, odlično se slažu s lososom i osiguravaju nezaboravno gastronomsko iskustvo. Sočniji losos već dugo nismo pojeli i, iako već poprilično siti, ovaj smo tanjur počistili do zadnje kockice moderne francuske salate. Definitivno preporučujemo!

 

 | Author: John Pavlish foto: John Pavlish

 

Kesten kolač sastoji se od brownie čokolade, podloge od najfinije čokolade, kreme od kestena i ruma, te moussekreme od mliječne čokolade i kestena te ručno rađene pločice od belgijske mliječne čokolade. Lagan i prozračan kolač savršen je završetak Kavkazove gastronomske rapsodije. 

 

 | Author: John Pavlish foto: John Pavlish

U Kavkazu napominju i kako posebno izvajaju svoj „Kavkaz“ trokut s ramstekom i kremom od šafrana, jesensku salatu s bučom i narom te patku s mlincima.
 

 | Author: John Pavlish foto: John Pavlish

 | Author: John Pavlish foto: John Pavlish

 | Author: John Pavlish foto: John Pavlish

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.