Špajza 11. rujna 2023.

Tisuće ljubitelja jadranske tune uživalo u omiljenim zalogajima

Tunalicious Street Food Festival
Tunalicious Street Food Festival foto: Manuel Paljuh
gastro postao gastro.24sata.hr
7 gastro kornera, fotografiranje s tuna kapitalcima, live cooking show... sve je to obilježilo novo izdanje Tunalicious Street Food Festivala koji se u Poreču održao nakon 3 godine pauze

Ovog se vikenda u Poreču održao vrhunac Tunalicious Street Food Festivala. Nakon 3 godine pauze, mirisi tune, bogata gastronomska ponuda i vrhunska atmosfera svakog dana festivala privukli su nekoliko tisuća domaćih i stranih posjetitelja te gostiju destinacije.

Od petka do nedjelje trajao je street food program gdje se na sedam gastro kornera pripremalo specijalitete od jadranske tune na razne načine. U bogatoj ponudi Tunaholic Fish Bara, Taike by Sherpa, Street Fooda by Lukas i Valamara tuna se mogla isprobati u jelima kao što su tacosi, ražnjići, steakovi, rezanci i sendviči.

 | Author: Manuel Paljuh Tuna burger bio je najtraženiji foto: Manuel Paljuh

Za one koji prednost daju ostalim morskim delicijama, u ponudi su mogli pronaći jela poput paniranih kozica, Jakobovih kapica s pjenušcem ili sardine, a dostupni su bili i vege burgeri. Najtraženiji je ipak bio klasik kao što je tuna burger koji je zaista bio vrijedan čekanja u redu.

Uz izobilje hrane, domaći sladoledi na Ema Ice Cream simpatičnom food trucku bili su izvrstan slatki dodatak festivalskoj ponudi, a osvježenje se moglo pronaći i u obliku koktela na predivno dekoriranom Aurinom korneru gdje su se s likerima i ginom Aurine proizvodnje vješto pripremala pića poput Teranino Sour, Istrian Mule ili Limoncello i Orancello Spritza.

 | Author: Manuel Paljuh Tunalicious Street Food Festival foto: Manuel Paljuh

Prvog je dana na porečkoj rivi veliki interes publike izazvala jadranska tuna teška 50 kilograma koju su osigurali ekspertni lokalni tunolovci, a posebno je popularna bila mogućnost fotografiranja s ulovljenom ribom. Nakon fotografiranja, chefovi iz porečkog restorana Il Divino demonstrirali su rezanje i filetiranje tune te su na licu mjesta od nje pripremali svježi carpaccio i tartar koje su posjetitelji imali priliku i kupiti.

Drugi dan street food festivala posjetitelji su mogli fotografirati tunu tešku čak 150 kilograma ulovljenu u istarskom akvatoriju. Radilo se zaista o impresivnom primjerku koji je opravdao reakcije okupljenih. Nakon prezentiranja, tuna je predana u ruke majstorskom dvojcu iz zagrebačkog restorana azijske kuhinje Izakaya. Sushi majstori Reymark Caccam i Mark Anthony Soria napravili su pravi cooking show i pripremili sashimi koji se doslovno razgrabio.

Tunalicious festival pokrenut je još 2015. godine, a ovogodišnje izdanje bilo je prvo nakon trogodišnje pauze, ovog puta bez natjecanja u lovu na veliku ribu. Unatoč izostanku ribolovnog dijela, festival je tijekom tri dana posjetilo nekoliko tisuća ljudi koji su iskazali veliki interes za sjajnom, bogatom i kreativnom ponudom jela od tune. 

 | Author: Manuel Paljuh Tunalicious Street Food Festival foto: Manuel Paljuh

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.