Špajza 22. listopada 2019.

9 pitanja za celebrity chefa Tomislava Špičeka

foto: RTL
gastro postao gastro.24sata.hr
Počinje nova sezona kulinarskog showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!" pa smo iskoristili priliku i popričali s Tomislavom Špičekom, jedinim članom žirija koji o sudbini kandidata odlučuje u kontinuitetu od prve sezone

Tomislav Špiček jedan je od prvih celebrity chefova u Hrvatskoj, a karijeru su mu obilježila dva kulinarska showa - "Kruške i jabuke" i "Tri, dva, jedan - kuhaj!". Svi oni koje interesira gastronomska scena zasigurno znaju još poneku crticu iz Špičekova bogatog životopisa, a svakako vrijedi izdvojiti vođenje kuhinje u restoranima Baltazar i Kaptolska klet. 

Ovaj smo intervju odradili neposredno prije no što je chef Špiček objavio da je prepustio poziciju chefa kuhinje u Kaptolskoj kleti iz zdravstvenih razloga. Svoje dugogodišnje iskustvo i ljubav prema tradicionalnoj hrani nastavit će prenositi kandidatima u kulinarskom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!", čije emitiranje počinje večeras u 21:15. 

Evo što chef Špiček kaže ususret novoj, sedmoj sezoni popularnog RTL-ovog showa...

 | Author: RTL foto: RTL

Jedan od omiljenih ste chefova i tv lica, prirasli ste im srcu. Što mislite zašto?

Mislim da sam gledateljima prirastao srcu jer ne glumim i uvijek sam iskren. Ne trudim se biti nešto što nisam i nadam se da su to prepoznali i prihvatili me onakvog kakav jesam.

Zapravo ste jedini član žirija koji je konstanta, svi ostali se mijenjaju. U čemu je tajna? 

Ja mogu samo misliti i nagađati zašto je to tako, ali to je pitanje više za druge nego za mene. Kada sam počeo raditi na 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' nisam znao da ću dogurati do sedme sezone, ali jako mi je drago da je tako jer volim to raditi i volim ovakve emisije.

Što gledatelji mogu očekivati u novoj sezoni showa?

Mislim da je pred nama jedna stvarno dobra sezona. Nakon početnih audicija, odabrat ćemo 10 parova koji zapravo znaju kuhati. Kao i svake sezone do sada, kandidati imaju svojih uspona i padova, ali ipak je padova nešto manje pa vjerujem da će sezona biti dobra.

Čime vas kandidati mogu oduševiti, a čime iznervirati?

Najviše me iznerviraju kad vidim da se zezaju i da se šale, a ne odrade svoj posao kako treba. Onda se na tanjuru često nađu neke greške i nemarnosti pa se znam iznervirati. A s druge strane, kada je dobra atmosfera u studiju i kuhinji, onda obično bude dobar tanjur jer kandidati pripreme dobro jelo i to me jako razveseli.

 | Author: RTL foto: RTL

Kada ste zavoljeli kuhanje i shvatili da želite biti kuhar?

To je bilo u sedmom razredu osnovne škole kada sam bio kod svog kuma gdje se uvijek kuhalo, okupljalo veliko društvo, dobro jelo i pjevalo. Ondje sam dobio volju za kuhanjem.

Tko kuha kod vas doma?

Zapravo nema nekog pravila, tko stigne - taj skuha, ali kada sam doma onda najčešće ja kuham. No sve ovisi, ponekad se dogodi i da prođe 10 dana, a da ni jaja nisam ispekao jer sam u poslu.

Osim mene, često kuha i moja supruga Višnja te kćer Paula koja zaista voli kuhati.

Supruga vam je isto kuharica. Hoćete li nam otkriti tko bolje kuha?

Teško je reći tko bolje kuha. Neka jela bolja skuha moja supruga, a neka jela bolje skuham ja. Svatko ima svoje područje u kojem je dobar.

Koje je najbolje i najgore jelo koje ste probali?

Najbolje se jede kod mojih roditelja kada smo svi na okupu i onda se mater uvijek potrudi. To je neka konstanta, kod njih uvijek znaš na što ćeš doći i uvijek je dobro.

Ne sjećam se što je nešto najgore što sam probao, ali mogu izdvojiti dvije situacije iz showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' – kada su kandidati pripremili šnicle u čokoladi i sirovu riblju juhu. To ne bih ponovio.

Da niste kuhar, što bi bili?

Da nisam kuhar bio bih Ivan Pažanin! 

 | Author: RTL foto: RTL

Prvu epizodu showa "Tri, dva, jedan - kuhaj!" pogledajte večeras u 21.15 na RTL-u!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.