Špajza 27. travnja 2016.

Ljubav je na stolu: Torta od graha

Torta od graha
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Torta od graha je apsolutni hit mjeseca. Znamo da na prvu baš i ne zvuči primamljivo, ali smo je probali i trenutno se zaljubili!

Recept za necvjerojatnu tortu od graha dolazi nam iz kavane Dora u Varaždinu gdje se do 1. svibnja, u sklopu manifestacije Dani varaždinskoga kraja, ista može naručiti uz kavu za svega 10 kn, odnosno uz čašu vina za svega 12 kn

Sastojci:

  • 300 g graha 
  • 50 g oraha
  • 5 jaja
  • 300 g šećera
  • 100 g pekmeza od šljiva
  • maslac i brašno za kalup
Torta od graha | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Priprema:

1. Namočiti grah dan ranije, skuhati ga, te kada se ohladi, protisnuti.
2. Samljeti orahe. Jedan manji dio oraha i kuhanoga graha ostaviti za ukrašavanje.
3. Žumanjke dobro izmiješati sa šećerom, dodati protisnuti grah i mljevene orahe.
4. Posebno od bjelanjaka istući čvrsti snijeg, dodati preostaloj masi i lagano pomiješati.
5. Uliti u kalup za tortu prethodno namazan maslacem i posut brašnom. Peći 45 minuta na 180°C.
6. Ohlađenu tortu ostaviti da odstoji do jutra u kalupu, zatim je prerezati napola, tanko premazati pekmezom, preklopiti i izvana premazati pekmezom.
7. Posipati mljevenim orasima te ukrasiti kuhanim grahom i cijelim orasima.

Poslužite izrezanu na kriške, ili u drugim oblicima - ako niste pekli u kalupu za tortu. Ukrasite šlagom kojem ste dodali protisnuti grah i svježim šljivama.

Savjeti:

  1. Najbolje je upotrijebiti grah trešnjevac ili mladi grah, ali u dvostrukoj količini.
  2. Za premazivanje možete koristiti i pekmez od šipka ako želite drugu boju torte ili ne volite šljive. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.