Recept za necvjerojatnu tortu od graha dolazi nam iz kavane Dora u Varaždinu gdje se do 1. svibnja, u sklopu manifestacije Dani varaždinskoga kraja, ista može naručiti uz kavu za svega 10 kn, odnosno uz čašu vina za svega 12 kn
Sastojci:
- 300 g graha
- 50 g oraha
- 5 jaja
- 300 g šećera
- 100 g pekmeza od šljiva
- maslac i brašno za kalup
Priprema:
1. Namočiti grah dan ranije, skuhati ga, te kada se ohladi, protisnuti.
2. Samljeti orahe. Jedan manji dio oraha i kuhanoga graha ostaviti za ukrašavanje.
3. Žumanjke dobro izmiješati sa šećerom, dodati protisnuti grah i mljevene orahe.
4. Posebno od bjelanjaka istući čvrsti snijeg, dodati preostaloj masi i lagano pomiješati.
5. Uliti u kalup za tortu prethodno namazan maslacem i posut brašnom. Peći 45 minuta na 180°C.
6. Ohlađenu tortu ostaviti da odstoji do jutra u kalupu, zatim je prerezati napola, tanko premazati pekmezom, preklopiti i izvana premazati pekmezom.
7. Posipati mljevenim orasima te ukrasiti kuhanim grahom i cijelim orasima.
Poslužite izrezanu na kriške, ili u drugim oblicima - ako niste pekli u kalupu za tortu. Ukrasite šlagom kojem ste dodali protisnuti grah i svježim šljivama.
Savjeti:
- Najbolje je upotrijebiti grah trešnjevac ili mladi grah, ali u dvostrukoj količini.
- Za premazivanje možete koristiti i pekmez od šipka ako želite drugu boju torte ili ne volite šljive.
Dobar tek!