Špajza Gastro zvijezda 13. listopada 2017.

Markova super torta od malina i čokolade

torta
Marko Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada smo prvi puta vidjeli Markove super kreacije, nismo mogli vjerovati kako je riječ o najmlađem hrvatskom gastro blogeru. Njegove torte mogu parirati najboljim slastičarnicama u gradu, a kada je u pitanju kreativnost, samo mu je nebo granica. Dame i gospodo, torta od malina i čokolade Marka Josipovića!

Biskvit podsjeća na brownie te kiselost malina je savršena uz tamnu čokoladu. Sve to obavija bogata krema koja upotpunjuje cijelu tortu.

Sastojci:

Biskvit:

  • 195g glatkog brašna
  • 25g kakaa u prahu
  • 3/4 žlićice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 340g maslaca, sobne temperature
  • 250g šećera
  • 3 jaja
  • 240ml mlijeka
  • 1 žlica octa
  • 120g čokolade za kuhanje, otopljene

torta | Author: Marko Josipović Marko Josipović

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
  3. U drugoj, većoj zdjeli, umutite maslac i šećer 3-5 minuta dok ne bude pjenasto. Dodajte jaja, jedno po jedno, čisteći strane zdjele špatulom između svakog jaja. Dodajte trećinu brašna i polovicu mlijeka i octa, zatim drugu trećinu brašna i drugu polovicu mlijeka i octa, te zadnju trećinu brašna.
  4. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i izmutite dok se sve ne poveže. Rasporedite biskvit u tri manja kalupa ili dva veća i pecite 25-30 minuta.
  5. Ispečen biskvit ostavite da se ohladi dok napravite punjenje i kremu.

Punjenje:

  • 250g malina
  • 150g šećera
  • 2 žlice limunovog soka
  1. U lončić stavite sve sastojke te kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se ne zgusne. Još vruće, neće izgledati jako gusto, ali kad se ohladi, bit će teksture pekmeza.
  2. U ohlađen pekmez možete dodati šaku svježih malina.

Krema:

  • 150-200g šećera u prahu, ovisi koliko slatko volite
  • 25g kakaa u prahu
  • 170g krem sira
  • 150g maslaca, sobne temperature
  • 250g čokolade za kuhanje, što tamnije
  • 180ml kiselog vrhnja

Priprema:

  1. Otopite čokoladu i stavite je sa strane da se malo ohladi. Izmutite maslac i krem sir 5-7 minuta dok ne budu pjenasti. Dodajte prosijani kakao u prahu i šećer u prahu. Polagano miksajte da ne dobijete ogroman oblak šećera u facu. Kada se šećer i kakao povežu, pojačajte brzinu i mutite 3-5 minuta.
  2. Dodajte kiselo vrhnje i dok mutite, polagano dodavajte otopljenu čokoladu.
  3. Kad se sve poveže, spremni ste napraviti tortu.
  4. Uzmite jednu koru i preko nje premažite malo kreme. Na kremu stavite polovicu punjenja od malina. Stavite drugu koru na prvu i premažite s malo kreme. Dodajte drugu polovicu punjenja od maline (ako radite sa samo dvije kore, između njih stavite svo punjenje). Na to stavite treću koru i cijelu tortu prekrijte kremom.
  5. Na vrh možete dodati svježe maline (ili neko drugo bobičasto voće ako vam ponestane malina hehe), svježe listiće metvice i/ili jestivo cvijeće.

Markove recepte potražite na na Instagram profilu i blogu Marko Bakes.

 

 | Author: Gastro.hr Gastro.hr

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastro-zvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :) 

 

Uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.