Chef Marin Medak otvorio je Bagel and Lobster Barr u Jurišićevoj prije otprilike godinu i pol. Ovaj mali lokal prvo je (i jedino) mjesto u Zagrebu specijalizirano za bagels, okruglo pecivo s rupom koje nerijetko jedu akteri holivudskih filmova.
Bagels su se uvukli i u jelovnik nekih domaćih restorančića, ali uglavnom u dosadnjikavim kombinacijama s lososom, krem sirom i svježim povrćem. Chef Medak je u Bagel & Lobster Barru razvio daleko kompleksniju i zanimljiviju priču, sve kako bi nas upoznao s drugačijom teksturom peciva koje je ipak potrebno malo dulje žvakati.
Bagel s pečenom junetinom tamo smo jeli neposredno nakon otvaranja i bili smo zaista zadovoljni (i siti), ali najnoviji Bagel Pastrami naš je apsolutni favorit.
Što je Pastrami?
Pastrami je juneći brisket ili plećka koja najprije stoji u salamuri, potom se djelomično suši pa posipa začinima i na kraju stavlja u BBQ smoker na otprilike 12 sati. Proces pripreme u Bagel & Lobster Barru je nešto drukčiji; najprije se nekoliko sati dimi, a potom se ubacuje u sous vide. Uz dry rub s pomno izmjerenim sastojcima i kontrolirano, više puta testirano, vrijeme dimljenja, meso postaje mekano, savršeno sočno i vrlo lijepe roze boje.
Svako pecivo se mijesi i oblikuje ručno, bogato puni sočnim pastramijem i poslužuje po promotivnoj cijeni od samo 25 kuna. Tijekom listopada i studenog, uz Bagel Pastrami Sendvič moguće je naručiti i 0,5 L točenog San Servola za 39 kuna.
Sljedeći put kada budete u gradu, i osjetite glad, svratite u haustor u Jurišićevoj na dozu mesnog užitka.