Špajza Mali vodič kroz tjesteninu 20. rujna 2018.

U malome je zadovoljstvo - zašto volimo sitnu tjesteninu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Idealna je za juhe, a napravljena od kvalitetnih sastojaka i sušena polako postaje središte gurmanskog užitka.

Opušta, otvara tek, potiče probavu... važnost juhe u prehrani je neupitna. Poslužene hladne, ljeti osvježavaju organizam, dok ga zimi topla juha grije. Bistra, kada je ostali obrok bogat i hranjiv te gušća i bogatija, ako je ostali obrok jednostavniji. Kombinacija je bezbroj i svatko će u njima naći svoje omiljene. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Marodi jušna tjestenina radi se od visokokvalitetne durum (tvrde) pšenice koja sadrži 30-50% više bjelančevina od obične (meke) pšenice. Nakon miješanja i oblikovanja Marodi jušna tjestenina suši se postupno, više od 10 sati, na temperaturama do 60°C.

Standardna industrijska tjestenina koju ćete najčešće zateći na policama u trgovinama suši se vrlo brzo, u roku od 2 do 3 sata na temperaturama iznad 90, pa čak i iznad 100°C. Kao što je duže sušenje odlika premium pršuta, tako je ono odlika premium tjestenine jer bolje zadržava njezine hranjive vrijednosti, prirodan izgled, boju, miris, punoću teksture i okusa, a također je čini i lakše probavljivom (nekima standardna industrijska tjestenina teško 'pada' na želudac).

Pored toga, Marodi jušna tjestenina se uvijek radi s jajima jer jaja povećavaju hranjivu vrijednost tjestenine (udio i biološku vrijednost bjelančevina, esencijalnih aminokiselina, vitamina) te je čine gurmanski boljom dajući joj dodatnu punoću teksture i okusa. Kako bi sve bilo maksimalno kvalitetno, Marodi koristi isključivo svježa, višestruko provjerena i pasterizirana jaja (ne jaja u prahu), i to u velikim količinama - cca jedan par jaja na svako 400g pakiranje, a što odgovara udjelu od 20% jaja. 

 

 | Author: Marija Gaura foto: Marija Gaura

Pored, u našoj prehrani, tradicionalno omiljenih rezanaca, ribane kašice i malih krpica, Marodi asortiman jušne tjestenine uključuje i sitnije oblike tjestenine, kao što su školjkice, zvjezdice, kružiće, djeci omiljena slova, srčeka za posebne prilike te u Dalmaciji i Slavoniji omiljene filine (delikatni, kratki i tanki rezanci) i grandine (sićušni oblici savršeni za bujon juhe).

Ove sitnije oblike, radi njihove velike izdašnosti prilikom kuhanja, Marodi pakira u 200g pakiranja te u njihovoj recepturi, zbog još intenzivnije boje i punoće okusa, koristi i sušenu mrkvu čime se dobiva jušna tjestenina visoke kvalitete poput one koju su nekada spravljale bake u našim domovima.

U malome je zadovoljstvo - uživajte u sitnijim oblicima Marodi jušne tjestenine s jajima i mrkvom. 
 

 | Author: Marija Gaura foto: Marija Gaura

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.