Riječ je, naravno o Kralju kobasa, smještenom u divnom starom Oktogonu...
Uz fritule i kuhano vino, kobase su očigledno autohtono hrvatsko jelo, barem ako je suditi po ovogodišnjoj adventskoj ponudi. No, ako niste pobornik smrzavanja i cupkanja, a uz kobasu volite fine i inovativne priloge te pokoje kvalitetno domaće craft pivo – onda smo našli savršeno mjesto za vas. Naime, pred nekih je desetak dana u zagrebačkom Oktogonu, tek stotinjak metara udaljen od centralnog trga metropole, otvoren lokal zanimljivog imena – Kralj kobasa.
Ono što nas je odmah dojmilo je da se vlasnici kunu u jednog jedinog dobavljača mesa, i ni pod kojim prijetnjama ne odaju njegove podatke ni lokaciju. Danas je bitnije imati dobrog uzgajivača svinja nego nalazište urana! Dobro, bijele kobasice su iz Njemačke, a hrenovke od teletine, ali to nimalo ne umanjuje doživljaj Kralja kobasa...
Gospodin Viktor Božičević u suradnji sa suprugom i chefom Matom Jankovićem na ovu je ideju došao kad je vidio da takav segment kulinarstva definitivno nedostaje u zagrebačkoj ponudi. Pronašao je već opisanog uzgajivača, dogovorio se za suradnju s ljudima iz Meat the kinga i Volim ljuto, i uz malo je mašte i puno truda Kralj kobasa ugledao svjetlo dana.
Ne zna se je li zbog Masterchefa Jankovića, lokacije, pravilnog tajminga ili kvalitete koja je neosporna, ali danas se na jelo kod Kralja – čeka u redovima. Dakle, totalna navala, pa smo kolega gastro-fotograf Julio Frangen i moja malena kost jedva nekako zauzeli dva stolca i krenuli s degustiranjem.
Kralj kobasa nudi sedam vrsta kobasa, od leberkaesea, preko češnjovki i pečenica sve do thuringera i kranjske. Tu su i naresci na plati, a tek sedam vrsta domaćih umaka...
No ono što nas je najviše oduševilo je – krvavica u šlafroku.
Oguljeni komadići ćurki u hrskavom tijestu, nakon zagriza se meko i aromatično rasprsnu na vašem nepcu. Sve je to praćeno fantastičnom, bogatom i senzacionalnom krumpir salatom, taman popunjenom majonezom i lukom. Sjajno uparivanje, kao Jayne Torvill i Christppher Dean. Porcije su obilate, tako da nakon više nego korektne bijele kobase – nismo mogli više ništa utrpati u sebe.
Cijene se kreću od 12 do 27 kuna, osoblje samo kiseli povrćeprilozi (grah u bučinom ulju, zelje, pržene ploške krumpirića) su po 10 kuna, a osladiti se od vina možete vrhunskim crnim Bibichem i bijelim Coronicom.
Zmajsko ale i porter, Zlatni medvjed, Hoegaarden i točeni Staropramen savršeno pašu u toploj i ugodnoj atmosferi, pa vam savjetujemo da što prije probate nešto fino i slano. Mislite na se, jedite kobase!