Špajza 27. lipnja 2016.

U Sloveniji se divno jede i pije: Kako smo istražili Dolenjsku!

Dolenjska
1/10
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Fotograf i svjetski putnik Julio Frangen nedavno je posjetio Sloveniju i pritom zabilježio divne i ukusne momente...

Na poziv turističke agencije Kompas Novo mesto, bili smo na studijskom putovanju po Dolenjskoj. Prva destinacija bio nam je Relais & Chateaux Hotel Grad Otočec koji se nalazi na otočiću u sredini prekrasne rijeke Krke (drugom od dva slovenska otoka!), a koji je jedan od najprivlačnijih hotela u Sloveniji s visokih 5*****.

Hotel Otočec poznat je po izvrsnoj gastronomskoj ponudi i privlačnom ambijentu u kojem se održavaju razne manifestacije i vjenčanja, a u neposrednoj blizini nalazi se golf igralište, koje je nekoliko puta za redom proglašeno za najljepše u Sloveniji.

Nastavili smo prema Novom mestu, gdje nas je dočekao i dogradonačelnik Boštjan Grobler, koji nas je upoznao sa zanimljivostima iz povijesti grada, a i time da je prošle godine Novo mesto proslavilo 650 godina otkako ga je gradom proglasio Rudolf IV Habsburški. Kroz šetnju gradom obišli smo župnu crkvu sv. Nikolaja i Dolenjski muzej sa iznimnom arheološkom izložbom eksponata iz željeznog doba te sve završili posjetom mjesnoj atrakciji - Rudofolvom splavu.

Dolenjska | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Vožnja oko stare gradske jezgre, po zavoju zelene rijeke Krke, potrajala je nekih sat vremena uz lokalno vino Cviček i jotu s grahom dok su nas znatiželjno pratile patke i labudovi.

Dalje nam se obilazak nastavio posjetom 'zidanica' tj. vinskih kleti, koje su prepoznatljiv i unikatan produkt Dolenjske. Takav oblik smještaja zanimljiv je za individualne goste i parove, koji žele pobjeći u prirodu te uživati u miru ili aktivnom odmoru s mogućnošću korištenja wellness usluga Terma koje se nalaze u blizini.

Svakog gosta obavezno dočeka vlasnik 'zidanice' koji uz degustaciju vina Cviček i lokalnu zakusku predaje veliki željezni ključ 'novom vlasniku' koji će je brižno čuvati i u njoj uživati. Tu smo kušali domaću 'poticu' s pehtranom (estragonom) i sirom uz odlični Traminac, Slijedio je posjet Matjaževom domaćinstvu, gdje su nas, u tradicionalnim nošnjama, dočekali vlasnici domaćinstva (Matjaž sa suprugom i kćeri) s posebnom pogačom sa sirom, slaninom i sjemenkama. A uz pogaču savršeno se sljubio pjenušac, naravno, od Cvičeka.

Dolenjska | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Razgledali smo autentičnu kuću staru preko 150 godina, pogledali priču, o Cvičku te ga degustirali uz sir i domaći kruh od heljdinog brašna (ajdove moke) i oraha, koju nam je pripremila vrijedna domaćica.

Obilazak smo zaokružili na seoskom imanju Pri Martinovih, koje se nalazi u mjestu Globočice, gdje smo (opet uz Cviček) bili probali dio njihove gastro ponude, a sve iz vlastitog uzgoja s njihovog posjeda.

Sretni i veseli bili, ponovno Cviček u Dolenjskoj pili! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.