Ime možda jest pomalo pretenciozno, na tragu filozofije gdje hrana nije samo zadovoljenje potrebe da se ne bi umrlo od gladi, već je odnos prema hranidbi dio šire životne filozofije. I tu ćemo stati, kako bismo zaustavili preokretanje očima svih onih koji hranu doživljavaju puno svjetovnije.
Nishta je vegetarijanski i veganski restoran u kojem će na svoje doći i oni čije bi prehrana trebala biti bez glutena. Takvi će dapače, konačno odahnuti, jer mjesta u gradu koja razumiju njihov problem možemo nabrojati na prste jedne ruke. Također, može poslužiti kao divno mjesto za rješavanje predrasuda svih onih koji tvrde da je prehrana bez mesa dosadna, nezasitna i općenito bezveze. Jelovnik na nekoliko stranica pomno je osmišljen od chefa koji je očito dobro upućen i u namirnice i u tehnike pripreme, a koketira sa sirovom hranom, kao i mnogim svjetskim kuhinjama; naći ćete tu utjecaje Indije, Meksika, Italije, Kine... Tehnike i namirnice preuzete su sa svih krajeva svijeta, dok je pristup kuhanju sasvim autorski. Jela su u jelovniku pomno opisana kako bi se nevičnom gostu pokušalo dočarati što da očekuje, i moram priznati, veći dio njih u meni izaziva želju da ih probam.
Dosad mi je uspjelo samo s nekolicinom: Rizza je rižina bezglutenska tjestenina s tostiranim tofuom i sezonskim povrćem poput tikvica, graška, brokule, cvjetače s ljutim feferonima i umakom od kikirikija. Jelo na tragu tajlandskog curryja, samo naravno, puno manje ljuto. Obilato, izbalansiranih okusa i sastojaka (povrće+tofu) pri čemu je povrće apsolutno savršeno termički obrađeno. Potom sam se namjerila na 3 caballeros: tris sastavljen od burrita - punjene tortilje s tempehom u umaku od rajčice, kukuruza i graha sa začinima; quesadille - punjene tortilje dovršene na tavi s mekim sirom, paprikom i rajčicama te empanade - prženog punjenog tijesta s mahunama, mangom i začinima; posluženo s guacamoleom i kiselim vrhnjem. Časna riječ, na trenutak sam pomislila: "pa da, ovo ipak rade s mesom, da bi mi tek nakon par minuta došlo do mozga da se ovdje ništa ne radi s mesom". U svakom slučaju, okusi su bili vrlo autentično meksički, a jelo zasitno, bez težine u želudcu. No, ukoliko sam ja uspjela pojesti cijelu porciju, netko normalnog zdravog apetita, mogao bi od ovog glavnog jela ostati kratkih rukava. Bezglutenski desert Pino lito bio je prava "bomba" ljetnih okusa, i mogao bi posramiti mnoge zagrebačke restorane, kako po inventivnosti tako i zabavnoj izvedbi.
Atmosfera u Nishta je dobra, šarena i sunčana. Uz opsežan jelovik na raspolaganju stoji i veliki bar sa salatama. Cijene nisu niske, ali imajući na umu namirnice, sasvim su pristojne. Vinska lista je mala, ali prihvatiljiva, iako ne vidim razloga da su vinima na čaše tako nabrijane cijene, jer radi se o malim, neskupim vinarima Međimurja i Moslavine. Nishta je izvrsno mjesto za doživjeti nove okuse i riješiti se prehrambenih stereotipa. Svakako posjetiti.
Vrsta: Vegetarijanski, veganski
Glavni kuhar: Mirjan Surjan
Adresa: Masarykova 11/1
Grad: Zagreb
Telefon: 01/8897 444
Radno vrijeme: pon-sub 11-23h
Kapacitet: 60-ak mjesta
Omogućeno plaćanje karticama: DA
Omogućeno parkiralište: NE