Špajza 28. svibnja 2018.

Mirisi i okusi Korčule uz vina Bačić

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
I još je jedna srijeda prošla u degustaciji u vinskom baru Basemen koji je u svom projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) u suradnji s Abecedom finih zalogaja predstavio korčulanska vina Bačić.

Korčulanska obiteljska vinarija Bačić zadivila je vinsku scenu prošle godine na 4. Dubrovnik FestiWineu, osvojivši zlatnu medalju za Pošip 2016. s 90,67.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Slijedom uspjeha na svome "terenu“, Bačići su se odlučili predstaviti i zagrebačkoj vinskoj publici. Na prvom predstavljanju vinarije u Zagrebu, otac Zlatko i sin Petar ispričali su svoju priču o obitelji, o vinima, o maslinama, o ljubavi i predanosti poslu kojim se bave. Tradicija i poštovanje prema prirodi, lozi, maslini koje je u mlade naraštaje usadila obitelj - i nova znanja, pristigla Petrovom diplomom enologa, obogatila su hrvatsku vinsku scenu velikim vinima, o kojima će se još puno čuti i bit će rado viđeni pratitelji naših objeda.

Na degustaciji u Basementu mogla su se kušati sljedeća vina: Cetinka 2017 - Cetinka je autohtona korčulanska sorta, čiji zapisi sežu od 19.st, smatrala se sortom osrednje kakvoće i vinificirala s ostalim sortama. Obitelj Bačić ju je među prvima vinificirala monosortno – i dobila vrlo nježno, svježe, lagano vino. "Ako se vino može staviti u kontekst bajke onda bih našoj Cetinki dodijelio ulogu nježne vile“ – opisao ju je Zlatko Bačić.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Kalina Cuvée 2017 nastala je sljubljivanjem autohtonih sorti regije Srednje i južne Dalmacije: cetinke, pošipa i dubrovačke malvazije, a nosi naziv poljoprivrednog posjeda na kojemu je ime obitelji Bačic zapisano preko 700 godina.

Pošip 2017 vino je blistave, slamnato zlatnožute boje, punog je i osebujnog okusa s aromama svježe marelice, smokve i badema.

Rosé 2017 nastao je samotokom plavca malog, cabernet sauvignona i syraha. Suho, iskričavo vino, bogato raskošnim mirisnim notama crvenog bobičastog voća.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Kampjun 2016 dobio je ime po latinskim nazivu uzorka vina za probu koji su trgovci uzimali prilikom obilaska i otkupa vina od konoba. Kampijun se dobiva sljubljivanjem tri sorte: plavca malog, cabernet sauvignona i syraha. Intenzivne je rubinski crvene boje, a karakterizira ga mekoća, voćnost, svježina te blaga taničnost. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

 

Vino iznenađenja bio je prošek od plavca malog uz tradicionalni blatski kolač, Lumbliju. Postoji i legenda koja je vezana uz Lumbliju. Priča govori o ljubavi dvoje mladih, francuskog vojnika pekara i mlade Blajke, koji su se spletom okolnosti morali rastati. S odlaskom francuske vojske odlazi i vojnik-pekar i na rastanku svojoj dragoj daruje kolač izgovarajući ne m'oublie pas (ne zaboravi me). Vojnik je otišao, a mlada Blajka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, a kolač lumblija (i recept) ostao je kao spomen na te dane. Djevojci su izgovorene francuske riječi ne m'oublie pas zazvučale kao „lumblija“ i tako je ostalo sjećanje. Od tog doba lumblija se spravlja od posebnih sastojaka koji se počinju pripremati i skupljati ljeti. Sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun i varenik (sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha da ne zavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup). 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Posebna gošća večeri bila je dizajnerica etiketa, Tonka Lujanac. Naglasila je da joj je opis vina Zlatka Bačića bio misao vodilja i inspiracija za dizajn, dodavši da joj je bilo veliko zadovoljstvo raditi na tom projektu jer je „odmah prepoznala veliki potencijal vina i posebnu energiju obitelji Bačić“.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Vinarija Bačić smještena je u maloj skrivenoj uvali Črnja Luka, na sjevero-zapadnom dijelu otoka Korčule. Uvala je udaljena 45 km od grada Korčule, 10 km od mjesta Vela Luka i 5 km od mjesta Blata. Na imanju gdje su nekada djedovi gradili kamene kućice za skloniti se od sunca ili kiše u obavljanju poljoprivrednih poslova, obitelj Bačić je sagradila obiteljsku kuću u sklopu koje se nalazi boutique vinarija s terasom za kušanje i smještaj u apartmanima za goste. Svi zaposlenici su - članovi obitelji. Vino se proizvodi dijelom iz vlastitih vinograda i dijelom iz otkupa.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na ovogodišnjem 5. Dubrovnik Festwineu Pošip Bačić 2017. osvojio je zlatno odličje s ukupno 90,50 bodova, Cetinka Bačić 2017. osvojila je srebro s 88,50 bodova kao i Kalina 2017 s 87,75 bodova. Vino Rosé Bačić 2017. proglašeno je najboljim ružičastim vinom Dubrovačko- neretvanske županije i ružičastim vinom „koje najbolje ljubi“ stonsku kamenicu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.