Špajza 28. veljače 2024.

Vina Zlatnog Brda na najljepši način prikazuju divan baranjski terroir

Zlatno brdo
Vina vinarije Zlatno brdo foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Uoči Vinart Grand Tastinga u Laubi 1. i 2. ožujka održane su brojne vinske radionice. Donosimo dojmove s jučer održane radionice "Vina s čvrstim otiskom baranjskog terroira" u kojoj je svoja već kultna, ali i neka nova vina predstavila vinarija Zlatno Brdo

Uoči Vinart Grand Tastinga, omiljenog sajma vina čije će se 9. izdanje održati ovaj petak i subotu, 1. i 2. ožujka, u zagrebačkoj Laubi. Održan je i čitan niz odličnih radionica na kojima su se predstavili uglavnom domaći vinari. Među njima održana je i radionica "Vina s čvrstim otiskom baranjskog terroira" na kojoj su premijerno predstavljena 3 nova vina nagrađivane baranjske vinarije Zlatno Brdo.

Jedinstveni baranjski podrumi

Vinarija i podrumi Zlatno Brdo smješteni su u Baranji. Pogodna mikroklima i veliki broj sunčanih sati u godini glavni su preduvjeti za uzgoj kvalitetnog grožđa te proizvodnju vrhunskih vina. Baranjski podrumi i gatori jedinstvena su pojava u Europi, tradicija čuvanja vina poznata više stoljeća i danas je prisutna na ovom području što ga čini jedinstvenim.

Zlatno brdo | Author: Press Odlično posjećena radionica vinarije Zlatno Brdo foto: Press

Temperatura podruma tijekom cijele godine konstantna je u rasponu od 12 do 15 stupnjeva. Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, ovaj tip podruma jedinstvena je arhitektura specifična za Baranju.

Decanterom nagrađena vina Zlatnog Brda

Posljednjih godina Zlatno Brdo nadišlo je lokalne, regionalne i nacionalne granice te se u vrlo kratkom roku pozicionirao kao ozbiljna vinarija s preciznom vizijom razvoja.

Jedna od odrednica vinarije usmjerena je na odležavanje crnih i bijelih vina što je i potvrđeno na radionici na kojoj su uz poznate i Decanterom nagrađene vinske perjanice, predstavljene i nove etikete i to, Zlatno Brdo Graševina 2022.Cabernet Sauvignon 2019. i Cuvée Zlatno brdo. Masterclass je vodio sommelier Tomo Jakopović.

Zlatno brdo | Author: Press Radionicu posvećenu vinariji Zlatno Brdo vodio je sommelier Tomo Jakopović foto: Press

Sjajne graševine

Masterclass je započeo premijernim kušanjem Graševine 2022., slamnato žute boje, kristalne bistroće i umjerene gustoće koje je vrlo precizno i ugodno na nosu. Jakopović je istaknuo bijelo voće i cvijeće koji ocrtavaju obrise karaktera, dok se u finalu javljaju lagane citrusne note koje zaokružuju aromatski spektar. Tijekom kušanja uzvanici su se složili da je ovo vino široke primjene u vrhunskoj gastronomiji.

Kušanje je nastavljeno Graševinom iz 2021. koja je osvojila 91 bod i srebrnu medalju na Decanter World Wine Awards 2023. Uslijedilo je kušanje jednog od favorita struke i potrošača (a i našeg?!) - Graševine 2018. koja je nagrađena s visokih 87 bodova i brončanom medaljom na Decanter World Wine Awards.

Zlatno brdo | Author: Press Posebno su nas oduševile graševine vinarije Zlatno Brdo foto: Press

Slijedilo je već legendarno vino Zlatno Brdo Gold Cuvée 2020. - spoj četiri velike sorte (rajnski rizling, chardonnay odležan u drvenim bačvama slavonskog hrasta, pinot sivi izborne berbe te traminac izborne berbe). Poznato je da je ovo vino s visokih 96 bodova na natjecanju Decanter World Wine Awards najviše ocijenjeno vino iz Baranje. Prvi je to zlatni Decanter za Zlatno Brdo.

Crne sorte blistaju u baranjskim vinogradima

Terroir Baranje iznimno je pogodan za uzgoj crnih sorti i stoga nije iznenađujuće da u Zlatnom Brdu velika pažnja posvećena odležavanju vina crnih sorti te pažljivo prate kada su najbolja za tržište. Prepoznali su to profesionalci i publika i upravo kroz crne sorte postali poklonici brenda Zlatno Brdo, otkrivajući etiketu po etiketu.

Prvo crno vino koje je prezentirano bio je Cabernet Sauvignon 2017., vino tamne rubin boje, iznimne voćnosti koje podsjeća na crno bobičasto voće i šljivu. Pri završetku se osjeća okus vanilije te miris crvene začinske paprike i dima.

Premijerno su predstavljena i dva nova crna vina s potpisom Zlatno Brdo, a to su Cabernet Sauvignon 2019., i Zlatno brdo Cuvée kojeg su stručnjaci već sada prepoznali kao velika vina.

Zlatno brdo | Author: Press Nagrađivana vina vinarije Zlatno Brdo foto: Press

Na samom kraju, prezentiran je i slatki vinski dragulj - Cabernet Sauvignon 2015. koji je uzgajan na najboljim položajima Banskog brda, ostavljen je na trsu da dehidrira nakon čega se ubire esencija Caberneta. Pristaje začinjenim jelima od visoke divljači, odležanim junećim odreskom sa žara, pašticadom, ljutim kulenom i slasticama od čokolade, a poslužuje se na temperaturi od 8-10° C, u bordoškoj čaši većeg volumena.

Izniman interes vinskih profesionalaca za radionicu koju je tim Zlatno brdo vrlo temeljito pripremio i komentari na vina tijekom kušanja, zaokružili su ovaj događaj na najbolji način.

Zlatno brdo | Author: Press Odlična graševina vinarije Zlatno Brdo foto: Press

Naši dojmovi

Nakon ovoliko informacija bit ćemo zbilja kratki. Naši favoriti definitivno su tri sjajne graševine vinarije Zlatno Brdo, a posebno ona iz kultne berbe 2018. koje je ostalo u još jako malim količinama te se čuva samo za posebne prilike (drago nam je da je jučerašnje kušanje bilo takva, posebna prilika).

Naravno, nemamo što prigovoriti niti crnim vinima Zlatnog Brda, no smatramo da njihovo najbolje vrijeme tek dolazi. A jako smo sretni i što smo imali priliku kušati uistinu posebno vino - tamni slatkiš Cabernet Sauvignon 2015. Riječ je o vinu kakvih u nas ima jako malo, vinu od prosušenih bobica crne sorte. Bobice su dehidrirane na trsu, berba je obavljena u siječnju 2016., a vino ima predivne note prosušenog i ukuhanog tamnog bobičastog voća, duhana, džema... Baš smo uživali!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.