Špajza 08. veljače 2016.

Vinoljupci, pozor: Predstavljena su prva vina berbe 2015.!

vino.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
U susret prvim vinskim sajmovima na kojim ćemo kušati i saznati kakva je bila berba 2015. kolo je zavrtila poznata vinarija Galić predstavivši svoje favorite. Za obožavatelje slavonske graševine, sauvignona, merlota i brojnih drugih sorti - imamo više nego dobre vijesti!

Između sunca, kiše i zemlje, rodila se impresivna berba 2015. Doduše, nakon one 2014. - teško da će se ponoviti nešto toliko loše...

"Naša berba 2015. bila je jedna od onih koje ćemo se rado prisjećati u kutjevačkom vinogorju" - istaknuo je tim Vinarije Galić tijekom predstavljanja nove berbe u Miva Galeriji Vina.Galić 
Josip Galić, Jasna Mohor, Vlado Šušak, Gordan Mohor

"Sunca je bilo u izobilju, ponekad čak i previše tako da smo se na trenutak uplašili da suša ne uzme svoj danak. Ali, kako to biva kod velikih berbi, kiša je došla u pravi, zapravo zadnji čas" - rekao je poznati vinar Josip Galić.

Najveće umijeće jest odrediti trenutak berbe za svaku sortu. Za svaku sortu u pojedinom vinogradu ili na lokaciji postoji jedan jedini dan kad je najbolja za berbu. Dobitna filozofija koja donosi rezultat i prepoznatljivost na tržištu jest da i pri stvaranju vina tim Vinarije Galić želi sačuvati ono što je priroda dala vinogradu bez puno intervencija i modificiranja mladog vina. Tako ga njeguju i pripremaju vino za tržište. U to smo se i uvjerili dok smo kušali vina u našoj poznatoj vinskoj galeriji u Vukovarskoj ulici.

galić | Author: Promo foto: Promo

Vinarija Galić predstavlja kvalitetnu konstantu na vinskoj sceni. Dobitnici su mnogih prestižnih nagrada stoga i ne čudi veliki interes za promociju berbe 2015. Kroz ritual kušanja novih vinskih kreacija proveo nas je enolog Vinarije Galić Slaven Jeličić te predstavio Graševinu 2015., Sauvignon blanc 2015. i Rose 2015.

Selekcija graševina s najboljih položaja Podgorje, Vetovo, Radovanci. Decentan, i profinjen miris cvjetnih (livadno cvijeće, kamilica, cvijet bagrema) i voćnih tonova (zelene jabuke, ananas,vinogradarska breskva), zaokružuje delikatan okus živahnih kiselina, punog tijela i dugog aftertastea. Sauvignon blanc lako osvaja svakog znalca i istinskog zaljubljenika u tu predivnu sortu. Izuzetne arome bazge isprepliću se s nježnim tonovima tropskog voća i citrusnim aromama grejpa začinjenih zelenim tragovima paprike i zelene trave. Salmon rose boja zadovoljava najviše svjetske standarde. Miris je atraktivan i u skladu s bojom. Za sorte Merlot, Cabernet Sauvignon i Pinot crni od kojih se komponira taj rose karakteristične su voćne note malina, jagoda i šumskog voća. Vino ima svjež okus, razigranih kiselina i elegantnog tijela. 

Što vam drugo preostaje nego se opskrbiti Galićem, i otići na neki od sajmova vina... Živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.