Špajza 28. rujna 2015.

Višnjevac i Šipkovica - novi likeri s domaćom hercegovačkom lozom

Visnjevac
gastro postao gastro.24sata.hr
Višnjevac i Šipkovica – domaći i prirodni likeri na bazi nešpricanih plodova višnje i šipka te domaće hercegovačke loze

Nekada davno, u Hercegovini, gotovo da nije bilo domaćinstva koje nije posjedovalo vinograd zasađen Žilavkom, Blatinom i ostalim autohtonim sortama vinove loze. Proizvedena su se vina čuvala u drvenim bačvama i koristila uglavnom za vlastite potrebe. Podneblje puno sunca, čvrstog kamena i zdrave ekološke podloge, zajedno sa stoljetnom tradicijom daje vina vrhunskih kvaliteta. Tako započinje i priča obitelji Škegro u kojoj se tradicija prenosila s koljena na koljeno, a do danas je prerasla u posao.

Osim što su već poznati po vrhunskim vinima Carsus (žilavka i blatina) i Krš (žilavka i blatina), Vinarija Škegro ove jeseni donosi dva noviteta – domaće i prirodne likere na bazi nešpricanih plodova ekološki uzgojenih višanja i divljeg šipka te domaće hercegovačke loze. Ukusni likeri rađeni su prema obiteljskoj tradiciji i recepturi. 

Višnja se prvi put pojavljuje prije 3000 godina na području Grčke odakle se brzo proširila na cijeli Balkan. Višnje se od gorkih plodova pretvaraju u jedan od najpopularnijih slatkih likera – višnjevac. 

Šipak je majstor čuvanja sokova u suhim, kamenitim krajevima i zato je njegova aroma intenzivna, a užitak bez premca. Plodovi divljeg šipka rastu na nepristupačnim dijelovima hercegovačkog krša, a špricanje im je potpuno nepoznato. Ovo voće nije previše popularno zbog toga jer iziskuje priličan trud prije nego se pripremi za liker, teško ga je očistiti. Divlji, nešpricani plodovi šipka u kombinaciji sa domaćom lozom glavni su sastojci Šipkovice. 

Likeri su dostupni na prodajnom mjestu Vrutka u Zagrebu na adresi Vodovodna 20a te u zračnoj luci Dubrovnik po cijeni od 129,00 kn (0.7l).

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.