Špajza 04. lipnja 2021.

Znaš li upariti specijalitete s grilla s vinom?

Chillanje&grillanje uz vino foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Postoje neka uvriježena pravila koja ti mogu pripomoći pri odabiru vina uz specijalitete s grilla...

Chillanje&grillanje rezervirano je za tople, sunčane (i slobodne) dane. Takvi su na vidiku pa polako pripremamo recepte i maštamo o druženju uz sočne komade mesa, grilano povrće, osvježavajuće salate, sladoled s grilanim voćem - i dobru čašu vina. Ljepota je u povezivanju jelovnika s kvalitetnim i vrhunskim vinima i tu ne treba raditi kompromise. 

Naravno, osobne preferencije pri izboru vina su glavni kriterij, ali ipak postoje neka uvriježena pravila koja te mogu navesti na dobar put. 

 

Roštilj Možda vas zanima... Grilanje povrća i pet (neoprostivih) grešaka Špajza

 

Ako ti je favorit piletina, dobar su izbor laganija bijela vina s voćnom notom, poput chardonnaya ili graševine. Svinjski kotlet možeš upariti sa suhim bijelim vinom ili čašom rashlađenog rosea. Riba će također bolje funkcionirati s laganijim bijelim vinima; izuzetak su ribe poput tune koje se mogu nositi i s nešto intenzivnijim bijelim sortama. Bogatim pak će burgerima dobro će parirati suha crna vina. Ako nešto slaviš, i na repertoaru su steakovi, odličan su izbor crna, aromatična vina poput syraha.

Naravno, izbor ovisi o mnoštvu detalja, poput stupnja ljutine marinade, je li meso odležano te jesu li umaci i prilozi teški. Također, pažnju trebaš obratiti i na vanjsku temperaturu te rashlađivanje vina. Ako grilaš na veoma topao dan i temperature prelaze 25 stupnjeva, čak ni crna vina ne možeš baš poslužiti na sobnoj temperaturi. U tom je slučaju sasvim u redu rashladiti ga na pristojnih 16-18 stupnjeva, ovisno o izboru. Prati etikete, promišljaj o svakom gutljaju i vjeruj vlastitom osjećaju. Ipak je najbitnije da uživaš u svakom gutljaju. 

U sklopu Chill&Grilla, Vezak i 24sata pripremili su za tebe vinski nagradni natječaj, a sve što trebaš napraviti da bi osvojila nagradu jest poslati recept za mesnu marinadu koja se najbolje sljubljuje uz neko od vina iz Vezak ponude. Cijela priča Vezak vina sažeta je u sloganu 'Ljepota povezivanja' jer s neobičnom lakoćom povezuje trenutke, generacije, društva i događaje, a na prvi gutljaj osvaja iskrenim okusom.

Fill out my online form.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.