03. ožujka 2016.

Mali savjetnik kako kupovati i čistiti šparoge

sparoge
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja.

Šparoge su se uvijek smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog sočnog okusa i blage teksture.

Kako prepoznati svježe šparoge?

Kod kupnje šparoga valja obratiti pažnju na prirodnu zelenu boju i čvrstu strukturu, osobito vrškova. Stabljika koja se ne savija otkriva svježu šparogu. Ukoliko je pak stabljika drvenasta ili iz nje ne izlazi sok kada noktom utisnete u njenu površinu - riječ je o staroj šparogi koju je bolje zaobići. Ne kupujte ni šparoge koje su žućkaste.

Svježe šparoge također možete prepoznati po glatkoj i sjajnoj površini. Još jedan načine testiranja svježine šparoga je da se dvije šparoge trljaju jedna o drugu. Ukoliko se pritom čuje škripanje - šparoge su svježe.

sparoge470.jpg | Author:

Kako čistiti divlje i pitome šparoge?

Postupak čišćenja šparoga je vrlo jednostavan. Za početak ih treba prelomiti na dijelu gdje postaju tvrđe. Stabljika će se prirodno prelomiti na mjestu gdje prestaje drvenasti i počinje mekani dio. Ukoliko je riječ o pitomim šparogama umjesto lomljenja bolje je donju polovicu odrezati nožićem.

Divlje šparoge se ne gule već se ispiru u vodi i zatim kuhaju desetak minuta u kipućoj vodi kojoj je dodano malo soli, šećera i maslaca kako bi se izvukla prirodna gorčina šparoga. Pitome šparoge često imaju debeo i čvrst vanjski sloj stabljike koji je potrebno ukloniti. Pomoću nožića valja skinuti taj sloj guleći stabljiku od vrškova prema dnu. Guli se jednolično i tanko, jedino je pri dnu stabljike moguće oguliti malo deblje. Imajte na umu da se vrškovi šparoga ne gule. Nakon čišćenja, šparoge operite u vodi i one su spremne za pripremu delicija.

Šparoge i jaja čine odličnu i najpoznatiju kombinaciju, no odlične su i kao dodatak juhama, dio raznih salata ili pak sljubljene s morskim plodovima. Moguće ih je pripremiti i same na pari ili u pećnici uz dodatak maslinovog ulja za ukusnu i zdravu grickalicu. 

Ideje za pripremu jela sa šparogama pronađite ovdje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.