No, želite li uživati u sočnom odresku, a istovremeno sačuvati vaš budžet možete se poslužiti nekim trikovima. Doduše, u tom će slučaju biti potrebno nešto više vremena i truda, ali će zato pripremljeni steak pružiti optimalni omjer kvalitete i cijene.
Cjenovno povoljno meso
Nekoliko je dijelova govedine koji mogu dostojno zamijeniti najbolje komade mesa za manje novaca. Ukoliko naiđete na dio vrata koji se naziva chuck-eye svakako ga isprobajte jer se odlikuje dobrim omjerom mesa i masnoće. Dobra zamjena za najbolje komade mesa je i tzv. flat iron - mramorirani dio plećke. Od prilično povoljne potrbušine koja se naziva još i flam, može se dobiti flank steak, a kućni budžet ćete očuvati i ako odaberete tzv. sirloin tip steak – dio goveda koji se nalazi između buta i fileta i koji se odlikuje izrazitom mekoćom i punim okusom.
Odrezak obavezno marinirajte
Najkvalitetnije meso nije potrebno marinirati, no budući da povoljnije zamjene nerijetko krasi manji udio masnoća, ukoliko ga ne marinirate nekoliko sati prije pečenja odrezak će biti suh i žilav. Koristite, naravno, svoj omiljeni recept za marinadu, a nedostaje li vam inspiracije pripremite jednostavnu marinadu od maslinovog ulja, češnjaka i ružmarina.
Pecite na visokoj temperaturi
Komad mesa koji će postati ukusan odrezak, prije svega, 30 minuta ostavite na sobnoj temperaturi. Zatim ga pripremajte ili u tavici na malo maslinovog ulja ili na grillu rukovodeći se jednostavnim pravilom: ukoliko je u pitanju nemasni komad mesa, pecite ga na visokoj temperaturi i brzo; sadrži li komad mesa puno masnoća pecite ga sporo na nižoj temperaturi.
Kada stavljate meso na tavicu pobrinite se da je ulje na njoj vruće kako odrezan ne bi ispustio sokove i počeo se pirjati umjesto peći.
Odrezak prepecite jednakomjerno s obje strane, a zatim ga ostavite nekoliko minuta da odleži kako bi se sokovi jednakomjerno raspodijelili. Pritom imajte na umu da će se meso i dalje „peći“ tijekom odležavanja, pa ga sklonite s izvora topline nekoliko minuta prije nego što postignete željenu mekoću.