Mandarine su izvrsna osnovna namirnica za pripremu domaćih sokova, likera i drugih napitaka. Ako želite pripremiti fini liker, nabavite neprskane mandarine pa njihove kore osušite na suncu, prelijte alkoholom ili lozovačom i pustite da stoje dva mjeseca.
Za dodatnu aromu likera možete ubaciti i mahunu vanilije. Liker na kraju procijedite i dodajte mu šećerni sirup.
1. Probajte napraviti liker od mandarine s votkom i uvjerite se sami. Recept: Liker od mandarine
2. Zašto ne biste napravili džem ili marmeladu od omiljenih agruma? Iskoristite ove slatke plodove i napravite mirisnu marmeladu dok su plodovi svježi. Recept: Marmelada od mandarina
3. U nedostatku domaćih naranči, volimo ih cijediti i pomiješati s limunom, a sok od mandarina možete iskoristiti i za marinade od peradi. Možete napraviti i gušći umak koji će pristajati jačim komadima mesa - svinjetini, junetini, teletini i jelima od divljači. Piletina s nadjevom od mandarina.
4. Naribana korica mandarina podići će okus sokova, jela od riže ili tjestenine.
5. Ušećerena verzija korice može poslužiti kao ukusna grickalica ili samo ukras na slasticama. U svakom slučaju, veselimo se sezoni mandarina i raspoloženi smo za deserte s omiljenim citrusnim "pojačivačem okusa".