07. rujna 2015.

Jeftina zamjena skupih komada mesa u jelima

Meso
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon što smo nebrojeno puta pokazali neposluh mesarovom prijedlogu skupljeg pored povoljnijeg mesa, popisali smo sve jeftinije i dostojne zamjene skupim komadima mesa

Umjesto skupljeg svježeg komada mesa, za gulaš, juhu i složence možete upotrijebiti i neki jeftiniji komad i tako uštediti, a svejedno dobiti sjajan obrok.

Jeftina juha

Za goveđu juhu umjesto ramsteka, možemo odabrati nešto jeftiniju juneću koljenicu s kostima koja daje ukusnu juhu, a meso bude lijepo mekano. Za juhu su odlična i ne preskupa rebra. Ukusnu juhu daje i jeftini juneći rep, a ako vam juha ispadne premasna treba pričekati da se ohladi pa višak masnoće ukloniti s površine. Najjeftinija varijanta za juhu su svakako kosti koje daju odličnu juhu i sjajni su za reducirane temeljce koji se dobivaju dugotrajnim kuhanjem na laganoj vatri.

Za gulaše, rižota i sočne umake

Za gulaše ili rižota umjesto buta obično se koristi lopatica ili vrat. Tvrde komade mesa omekšajte mariniranjem u senfu ili pak vinu i maslinovom ulju. Ako volite nemasnu mljevenu junetinu i do sada ste mesara molili da vam samelje but, malu uštedu će vam osigurati vratina, pa slijedeći put zamolite mesara da vam dva puta samelje komad junećeg vrata.

Veliki potencijal imaju i jeftina juneća rebra koja, osim za juhu, možemo iskoristiti i za pripremu mesa u sočnom umaku. Rebra zajedno s kostima natrljajte sa soli i paprom, uvaljajte u brašno i ispecite na tavi s obje strane. Zatim u drugu tavu dodajte nasjeckani luk i protisnuti češnjak, na luk položite rebra i sve prelijte s masnoćom od pečenja mesa zajedno s temeljcem i malo tamnog piva. Kuhajte lagano oko 2 sata uz povremeno potresanje tave. Meso će biti mekano i sočno i samo padati s kostiju. 

Što s junećim grudima?

Juneće grudi su zapravo suh i tvrđi komad mesa koji zahtjeva dugotrajno, sporo kuhanje na laganoj vatri. Grudima u komadu možemo odrezati dio koji pripada grudnim kostima, a preostali dio mesa bez kosti amerikanci nazivaju brisket. Odrezani dio prsa može se iskoristiti za juhu, a brisket polagano kuhati za gulaš, chilli con carne ili napraviti sporo pečenu govedinu tzv. pulled beef.

Rolane pečenke od potrbušine

Činjenica je da se kod jeftinijih komada mesa morate malo više potruditi. Primjerice, od prilično povoljne juneće ili teleće potrbušine koja se naziva još i flam, može se dobiti flank steak. Dobra ideja je od takvog komada mesa pripremiti rolanu pečenku. Većem komadu flama uklonite vezivno tkivo i masnoće kojeg nemojte baciti već iskoristite za juhu, a dobiveni komad mesa prerežite po duljini na pola kako biste dobili veći tanji odrezak. Takav odrezak možete puniti po želji s povrćem, zarolati i zavezati špagom i peći u pećnici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.