18. veljače 2013.

Sve slasti janjetine

janje_1.jpg
1/5
gastro postao gastro.24sata.hr
Na nedavni poziv chefa Marija Čepeka posjetili smo zagrebački restoran Vinodol kako bi doživili janjetinu u njezinom punom sjaju.

Vođen idejom da se janjetina u resoranima mahom jede isključivo pečena odlučio je na meniju ponuditi pastirsku pitu koju je prilagodio dostupnim domaćim namirnicama, sezoni i ambijentu. Popularna Shepherd's Pie originalno potječe iz Velike Britanije, a karakterizira je mljeveno meso janjetine i pire krumpir.

U Vinodol smo došli netom što je janjetina bila pečena kao što možete pogledati na našim fotografijama. Nakon kušane pastirske pite, Marijo Čepek otkrio nam je recept za pastirsku pitu koji donosimo sljedećeg tjedna. Pastirsku pitu oplemenio je sa skutom dok u ponudi janjetinu još služe ispod peke, na ražnju ili s raštikom. Planira na meni uvesti i janjeće kotlete na žaru što će ostvariti tek kad janjci budu veći.

Mlada janjetina s ražnja
Marijo Čepek naglasio je kako trenutno koristi pašku mladu janjetinu te da je već do ožujka dogovoreno 50 janjaca koji su zanimljivo, ne manji od 8 kilograma i ne veći od 10 kilograma. Kako znamo mlada janjetina kod nas se uzgaja na otocima, u priobalju te padinama krša.Izuzetno su cijenjene paška i krčka za koju Marijo ističe da u kasnijim mjesecima dolazi na meni zbog kasnije ispaše janjaca s Krka. Zašto je dalmatinska janjetina cijenjenija od kontinentalne pročitajte ovdje.  Za gastroljupce je poslužio janjetinu s ražnja s krumpirom, mladim lukom i rajčicom. Kako bi veći dio Hrvata ipak izdvojio janjetinu na ražnju kao osobnog favorita, otkrio nam je par osnovnih savjeta u pripremi.

"Kod janjetine na ražnju, meso se premazuje s temeljcem od kostiju u kojem nema masnoće. Peče se oko sat i pol i za to ga vrijeme treba stalno premazivati kako se ne bi osušilo. Za janjetinu na ražnju dovoljna je i najbitnija samo sol. Ako dodajemo bilo kakve druge začine meso gubi na izvornosti i okusu", rekao je Marijo.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.