Naš stručnjak iz rubrike Chef savjeti, Hrvoje Zirojević, uhvatio se u koštac s pomalo zaboravljenom namirnicom i pripremio pravi gurmanski užitak za sve željne eksperimentiranja. Već u samom nazivu jela vidi se potpis chefa Hrvoja, jer je spojio tradicionalnu poslasticu, teleći jezik, s relativnim novitetom u domaćim kuhinjama, čičokom.
Kada se te dvije namirnice sljube dobijete specijalitet kojeg morate isprobati, a kako pripremiti teleći jezik s čičokom otkriva vam stručnjak tradicionalnih jela koja se spajaju s modernim - Hrvoje Zirojević.
Teleći jezik s čičokom
Sastojci:
- 1,2 kg telećeg jezika
- 100 g pancete
- Mrkva
- Peršin
- Celer
- Par režnjeva češnjaka
- 150 g crvenog luka
- 1 dl bijelog vina
- 200 g čičoke
- Maslinovo ulje
- Krušne mrvice
- Brašno
- 200 g domaće tjestenine
Priprema:
1. Teleći jezik stavite kuhati s korjenastim povrćem. Čičoku ogulite i izrežite na komade. U tavu stavite maslinovo ulje, dodajte češnjak i peršin, čičoku te pospite krušnim mrvicama.
2. Kratko popržite pa podlijte s malo vode i kuhajte 20-ak minuta. Kad je gotovo smiksajte u kremu, a skuhani jezik izrežite na fete.
3. U posudu stavite jednu izrezanu mrkvu, kožu od pancete i peršin. Jednu stranu jezika pobrašnite i složite na to. Poklopite i zakuhajte na suho da se koža zapeče i tako aromatizira jezik. Na kraju podlijte s bijelim vinom i vodom u kojoj se kuhao jezik pa kuhajte 30 minuta.
4. Skuhajte tjesteninu, prelijte kremom od čičoke i poslužite uz jezik.