12. studenoga 2015.

Tisuću razloga zbog kojih biste trebali jesti konjsko meso

Konjsko meso
gastro postao gastro.24sata.hr
Rijetko koja vrsta mesa izaziva toliko kontroverzi koliko to čini konjsko meso

Iako je konjetina česta pojava na menijima nekih zemalja, većina konje ne smatra "mesnim" životinjama te zazire od pomisli na konzumaciju njihovog mesa. Konjetina je tako i kod nas tabu i uglavnom se jede tek u slučajevima krajnje nužde, što nije slučaj s cijenjenom francuskom i nama veoma bliskom – talijanskom kuhinjom. Ipak, u lijepoj našoj postoje uzgajališta konja za proizvodnju mesa, a pustolovniji gurmani koji su probali ždrebetinu ili konjetinu za nju imaju samo riječi hvale

Iznimna svojstva konjskog mesa

Ždrebetina i konjetina klasificiraju se kao crveno meso, a budući da pri njihovoj degustaciji očekuju teksturu nalik divljači, mnogi se zapravo iznenade njenom mekoćom i podatnosti. Bez obzira što su konji jake i žilave životinje, njihovo meso je potpuna suprotnost – nježno je i slatko, okusom i aromom poput junetine, s blagim notama mesa divljači.

Iako je ždrebetina mnogo mekša od konjetine, zanimljivo je da meso konja starenjem postaje sočnije, što je neusporedivo s primjerice govedinom. Što se tiče hranjive vrijednosti i cijene, moglo bi se reći da je konjetina skoro nenadmašna u usporedbi s drugim vrstama mesa. Mnogo je pristupačnija od, recimo, junetine, koju nadmašuje i prehrambenim svojstvima. Naime, konjetinu odlikuje vrlo nizak udio ukupnih masti, kao i nepoželjnih zasićenih masti te kolesterola. Samim time za konjetinu je karakterističan visoki udio proteina, a izdvaja se i poprilično visokim sadržajem vitamina B12 i željeza.

Ždrebetina, s druge strane, ne predstavlja toliko bogat izvor spomenutog mineralnog elementa, što je jasno i na sam pogled – meso ždrebadi puno je svjetlije od mesa starijih konja. Nadalje, pri uzgoju konja uglavnom se ne koriste hormoni koji potiču rast mišićne mase, stoga je po pitanju zaostataka hormona u mesu, konjetina poprilično prirodna.

Kupovina i priprema

Meso ždrebadi i konja moguće je naći samo u pojedinim, posebnim mesnicama. Prilikom kupovine dobro je imati na umu da dijelovi konjetine otprilike odgovaraju dijelovima junetine i govedine, a i pripremaju se na sličan način. Tako je najcjenjenije meso pisanica, pržolica, te ono s hrpta i vrha buta konja, a ovo meso bit će savršeno za različite odreske – uključujući konjski „biftek“, gulaše, carpaccio ili tartarski biftek. Teksturom nešto tvrđi dijelovi koriste se za mljeveno meso, dok niže kategorije poslužuju u proizvodnji izvrsnih suhih kobasica i salama. Zanimljivo, od buta konja može se pripremiti i „pršut“. Prilikom priprave jela s konjetinom, poslužit će odgovarajući recepti za jela s junetinom ili govedinom. Za gulaše se preporučuje nešto dulje kuhanje, dok je kod odrezaka uputno pripaziti da se ne prepeku, a prije se mogu i marinirati. Konjetinu će najbolje oplemeniti marinade s bijelim vinom ili acetom balsamicom. Nadalje, mljevena konjetina izvrsna je za kosane odreske, koji su nekada bili najpopularnije jelo s konjskim mesom, a poslužit će i za vrlo ukusne mesne okruglice, ćevape i pljeskavice.

Pitanje za kraj

Dakle, iako mnogi imaju averziju prema konjetini, radi se o vrlo hranjivom i iznenađujuće ukusnom mesu koje ne zahtijeva posebna znanja kod pripreme. Povijesni podaci pokazuju i da ono nije novitet u ljudskoj prehrani te da su se konji lovili radi mesa mnogo prije pripitomljavanja ili korištenja za jahanje. Također, u mnogim zemljama konjetina ne predstavlja egzotiku, već poprilično uobičajen izbor. Pa da vas, za kraj, još jednom priupitamo – biste li probali konjsko meso?

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.