Od silnog uzbuđenja nedjeljni ručak je malo kasnio, ali dipovi su bili spremni. Znam da je puno lakše kupiti sve u trgovini, ali nije to to. Kada mi dolazi živi adrenalin u kockastim dresovima u goste, najčešće se volim potruditi sa izborom dipova. BBQ okus ili okus roštilja je neizbježan i kapetan je ove trojke dipova. Nakon toga nam slijedi jedan ljuti navijački dip od sira i treći je vezni, u francuskom stilu, s okusom karameliziranog luka i vrhnja.
Sastojci za BBQ dip:
- 150-170 g kečapa
- 3 žlice senfa
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 1 luk (manji)
- 3 režnja češnjaka
- 2- 3 žlice ulja (suncokretovo ili slično)
- 1 žličica kajenske paprike u prahu
- 1 žličica chillija u prahu
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 žličice dimljene paprike (slatka)
- prstohvat češnjaka u prahu
- prstohvat papra
- pola žličice soli
Priprema:
- Kečap, senf, ocat i Worcestershire umak pomiješajte u posudi i ostavite sa strane u pripremi.
- Luk sitno isjeckajte i popržite na ulju dok ne poprimi boju.
- Zatim dodajte češnjak, kajensku papriku, chilli, dimljenu papriku, sol i papar.
- Kratko zajedno popržite pa dodajte mješavinu kečapa i senfa.
- Cijelo vrijeme dobro miješajte na srednje jakoj vatri.
- Dodajte smeđi šećer i češnjak u prahu za onaj “extra kick”.
Ovo je omjer začina za umjereno ljute navijače, vi ostali znate što vam je činiti. Oni koji za doručak jedu platu feferona, slobodno podebljajte chilli u prahu ili još bolje zamijenite slatku dimljenu papriku sa svojom zločestom bliznakinjom, ljutom dimljenom paprikom. Samo imajte na umu, intenzitet začina se pojačava zagrijavanjem, što znači da će biti puno jači kada završite sa pripremom.Osim za umakanje, ovaj umak možete koristiti i za mariniranje mesa prije, tijekom i poslije termičke pripreme.
Svaki stol sa grickalicama mora imati dip od sira. On je tu da bude za one koji ne vole ljuto, vole kremasto i sir im je najbolji prijatelj. Ovaj dip od sira se slaže poput sendviča.
Sastojci za dip od sira:
- 4-5 listića sira za tost po izboru
- 2 žličice salse
- 70 g svježeg kremastog sira
- Naribani parmezan po želji
Priprema:
- Uzmite keramičku posudu, poslažite u nju dva listića sira i na njih salsu.
- Na salsu dodajte ponovno listić sira i kremasti sir.
- Na kraju dodajte jedan ili dva listića sira.
- Sve zajedno ubacite u mikrovalnu pećnicu na 20-30 sekundi.
- Promiješajte i ponovno ubacite na 10ak sekundi ako vam se ne čini dovoljno kremasto.
- Naribajte na vrh parmezana dovoljno da prekrijete vrh.
Sastojci za francuski dip:
- 180 g kiselog vrhnja 20 % m.m.
- 1 žuti luk
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol i papar
Pripremite ga na ovaj način:
- Očistite luk i nasjeckajte na trakice.
- Maslac i maslinovo ulje zagrijte u tavi i dodajte luk.
- Nakon par minuta na srednje jakoj vatri, začinite sa paprom i soli.
- Smanjite vatru ako je potrebno, ali miješajte luk dok ne poprimi lijepu smeđu boju.
- Tada dodajte šećer i ocat.
- Nakon nekoliko minuta miješanja, maknite luk sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
- Hladan karamelizirani luk pomiješajte sa vrhnjem i dodajte još soli i papra po želji.
Zadnji umak je gotov i spremni ste za odlične trenutke sa svojim društvom!
Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na stranici, instagramu te facebooku.