Polaganim mješanjem do glatkog umaka
Ako vam je umak ispao grudast, znači da ste dodavali sastojke prebrzo ili na krivoj temperaturi. Procijedite umak da ga spasite, a drugi put postepeno dodajte sastojke miješajući ih polako i dobro.
Pržene okruglice od prekuhane riže
Ako vam je riža ispala prekuhana ili gnjecava jer ste dodali previše vode, stavite je na lim za pečenje pa u hladnjak dok se ne ohladi. Sutradan je možete dodati u juhe, pržene okruglce od riže ili pirjana jela.
Najprije začini, a zatim ulje i ocat
Većina ljudi griješi kad najprije salatu začini preljevom, a onda posoli i popapri. No učiinite li obrnuto, vaša salata bit će puno ukusnija.
Vruća voda ublažava luk
Kad pripremate šalšu ili guacamole, stavite nasjeckani luk u cjedilo pa ga prelijte vrućom vodom. To će izvući ljutinu iz luka, pa će biti blaži.
Sojin umak mijenja masnoće
Želite li jelo sa što manje masnoća, poširajte npr. piletinu, na mješavini sojina umaka i vode. Na litru vode ide šalica umaka, a kad pripremate juhe, variva ili složence, u temeljce umjesto soli dodajte sojina umaka.