Špajza 30. siječnja 2017.

Što se dogodi kada mrkva postane zvijezda stola?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pružite slatkim narančastim mrkvama priliku pa ih pripremite na jedan od naših neodoljivih načina

Mrkva je jedan od onih sastojaka koji se odlično uklapa u svako jelo, no na kraju priče ipak ostaje pomalo neprimjetna. Ono povrće koje uvijek imamo u hladnjaku, a nikada mu se u potpunosti ne posvetimo. Kako bismo tome stali na kraj, donosimo vam sjajne ideje za jela s mrkvom u glavnoj ulozi.

Mrkva | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ono što nam ovih dana najviše treba svakako je dobra, topla i bogata juha. Pa zašto ne bismo onda u čitavu priču ubacili i slatkaste note mrkve? Odaberite onu koja vam najviše odgovara i zaljubite se u pune okuse krem juha od mrkve.

Zagrijte se ljutom juhom od mrkve i poriluka

Zimska krem juha od pečene mrkve i đumbira

Zaželite li se pak odmaknuti od klasičnih priloga poput riže, pire krumpira ili tjestenine, sjajan način za isprobavanje novih okusa bit će upravo pečena mrkva s narančom.

Prilog za poželjeti: Pečena mrkva s narančom

Neobična, ali zdrava grickalica s kojom ćete zasigurno najprije iznenaditi, a zatim osvojiti goste mogao bi postati pomfrit od mrkve. Jede se prstima i hrska - nama dovoljno!

Zdrava i fina grickalica: Pomfrit od mrkve

pomfrit od mrkve | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Iako je doba zimnice prošlo i u ovim je hladnim mjesecima već veselo grickamo, za kiseljenje mrkve nikada neće biti kasno. Ima je u svako doba, a ukiseljena će vam sjajno poslužiti kao dodatak u sendviču, uz meso ili na salatu.

Ukiselite mrkvu preko noći

Ni pesto od listova mrkve nije loša ideja. Začinite ga omiljenim začinima, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i poslužite uz al dente skuhanu tjesteninu. Jednostavan, neobičan, ali ukusan ručak spreman je za čas.

Kako napraviti pesto od listova mrkve?

Kada se mrkva ispeče, ona postaje još aromatičnija. Odlučite li se na pripremu efektnog i nešto drugačijeg pirea od mrkve, ubacite je najprije u pećnicu, a zatim pretvorite u kremasto savršenstvo.

Nešto drugačije i narančasto: Napravite pire od pečene mrkve

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Da ne bi bilo da je slatkasta mrkva idealan dodatak samo slanim jelima, važno je spomenuti i nezaobilazan kolač od mrkve kojeg je teško ne voljeti.

Klasika koju volimo: Torta od mrkve

Za nešto zdraviju varijantu slatkiša, prepustite se pripremi, a zatim i uživanju u slatkim keksićima od mrkve i oraha.

Mrkva i orasi za slatke kekse

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.