Limunov sok, korica ili cijeli plod dodaju se brojnim jelima, namazima, alkoholnim i bezalkoholnim, toplim i ledenim napitcima. Od jednostavnog cijeđenog limuna po pohanom ili pečenom mesu ili ribi do višesatnog ukuhavanja cijelih plodova u ljekovitim pripravcima, ovo citrusno voće doista ima svestranu primjenu.
Što učiniti s korom?
Ako je ste u receptu koristili limunov sok, koricu možete koristiti za izradu popularih zdravih mediteranskih grickalica limuncina. Ako nemate dovoljno korice ili vremena na raspolaganju, možete je koristiti i za aromatiziranje maslinovog ulja ili octa. Koricu možete i naribati i pomiješati s maslacem ili dodati šećeru i tako ga aromatizirati. Naribanu koricu možete spremiti i za kasnije – naribajte limunovu koricu, rasporedite je na papir za pečenje i stavite u pećnicu na sat vremena na nisku temperaturu da se posuši. Prstohvat tako pripremljene korice limuna možete dodati u različita jela – od smjese za palačinke do raznih umaka i krema.
Bogata mirisna i aromatična eterična ulja limuna mogu poslužiti i za osvježavanje prostora, ali i za tjeranje insekata. Stavite koru limuna na mjesta gdje se skupljaju mušice i riješite problem „nepoželjnih gostiju“. Ili jednostavno stavite koru limuna na radijatore i peći dok traje sezona grijanja kako biste osvježili prostor.
Učinkovito sredstvo za čišćenje
Limunska kiselina odgovorna je za oštar kiseli okus, adstrigenciju, ali i za antibakterijska svojstva. Limunom možete natrljati tave s okorjelim masnim naslagama ili drvene daske kako bi ih lakše očistili. Limun je ujedno i poznato sredstvo za odstranjivanje mrlja. U te svrhe obično se koristi u kombinaciji sa soli.
Uklonite neprivlačne mirise hrane
Koricu limuna možete staviti i na dno kante za smeće kako bi ublažili neugodne mirise, a u istu svrhu poslužit će i u hladnjaku. Tavu u kojoj ste pekli ribu lakše ćete oprati ako je napunite vodom, dodate kriške limuna i kratko prokuhate. Ako su prostorije u vašem domu poprimile loš miris nakon pečenja ribe, na štednjak pristavite lončić s vodom i nekoliko kriški limuna i prokuhajte pola sata. Nakon toga prostorije će mirisati svježe i ugodno.
Riba i plodovi mora vole se s limunom
Pečena riba, lignje, školjke, hobotnica, kao i brojne druge morske delicije jednostavno savršeno pristaju uz notu limuna. No limun može imati i dodatnu ulogu pri pečenju ribe. Kako bi spriječili lijepljenje ribe za grill tavu, ribu poslažite na tanke kriške limuna prilikom pečenja u tavi. Osim što će spriječiti prianjanje, dodat će osvježavajuću aromu i vlagu.
Spriječite posmeđivanje
Obilje antioksidansa u limunu spriječit će posmeđivanje avokada, paste od slanutka, jabuke ili krumpira te se u te svrhe često i koristi. Međutim, limunov sok može se koristiti i kako bi salata izgledala više "fit“. Ako vam salata djeluje pomalo uvenulo, jednostavno uronite listove salate u zdjelu s hladnom vodom u koju ste iscijedili limunov sok. Tako uronjene listove držite sat vremena u hladnjaku. Kada je izvadite, dobro posušite listove i poslužite salatu koja će imati znatno svježiji izgled.
Neodoljivi recepti s limunom:
Raskošna torta od limuna i mascarponea
Najkremastija limun poslastica od samo 4 sastojka