Morski gušti: Rižoto s dagnjama i šafranom

možeš se udat
Upustite se u pripremu jednostavnog i neodoljivo aromatičnog rižota s dagnjama pa barem na trenutak uživajte u okusima mora, gdje god se nalazili
Vidi originalni članak

Ovaj recept nastao je spontano, nakon subotnje šetnje peškarijom. Pomamila sam se za školjkama, a dagnje su vrsta koju si nije toliko teško priuštiti. Umjesto klasične buzare, odlučila sam se za malo izdašniju varijantu - kremasti rižoto s bijelim vinom i šafranom kojeg sam tada imala u smočnici. Ako nemate šafran, slobodno ga izostavite, a u bazu rižota možete dodati i domaće rajčice u sezoni ili malo pelata van sezone. Čaša vina, malo parmezana i život je lijep.

Priprema ovog jela oduzet će vam otprilike sat vremena.

Ostale recepte blogerice Možeš se udat potražite na blogu ili Facebook stranici.
 


Za pripremu rižota za dvije osobe trebat će vam:

  •  1 kg svježih dagnji
  •  2 žlice maslinovog ulja
  •  1 mala glavica luka
  •  3 režnja češnjaka
  •  pola vezice listova peršina
  •  200 g riže
  •  1.5 dl bijelog vina
  •  Prstohvat niti šafrana
  •  25 g maslaca

Postupak:

  1. Dagnjama oštrim nožićem odstranite vlakna kojima su bile pričvršćene za stijene i sastružite ostale eventualne nečistoće s ljuštura. Dobro ih operite u hladnoj vodi.
  2. U veliki, široki lonac ulijte decilitar-dva vode i zakuhajte. Kad provrije, ubacite dagnje i poklopite lonac. Neka se kuhaju na pari dok se ne otvore, oko 5-6 minuta. Dagnje koje se nisu otvorile bacite jer su vjerojatno pokvarene. Ostale očistite od ljuštura i eventualnih ostataka tvrdih vlakana (u unutrašnjosti dagnje). Vodu iz lonca koju su pustile dagnje sačuvajte.
  3. Na maslinovom ulju dinstajte fino sjeckani luk dok ne omekša. Vino zagrijte i ubacite niti šafrana da otpuste boju i aromu. Na luk dodajte sjeckani češnjak i peršin, a zatim i rižu. Pustite neka se obloži uljem i kratko je tostirajte, a zatim ulijte vino sa šafranom.
  4. Kad riža upije vino, podlijevajte naizmjenice vodom od dagnji i običnom vodom dok se riža ne skuha.
  5. Nakon 10 minuta kuhanja, dodajte riži dagnje. Pazite na slanost rižota s obzirom na to da je tekućina od dagnji dosta slana.
  6. Po želji, dodajte malo papra.
  7. Gotovi rižoto treba biti kremast, a ne suh. Sklonite s vatre, dodajte maslac i poklopite.
  8. Nakon 2-3 minute dobro promiješajte rižoto i poslužite odmah!

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr