Odličan proljetni zalogaj: Veganski quiche s povrćem

Vinka Tresić Veganski quiche s povrćem by Vinka Tresić
Ova preukusna slana pita odlična je za doručak, predjelo, ručak ili večeru, pravila nema. Umjesto mješavine jaja i vrhnja koja ide u regularni quiche, koristi se dimljeni tofu i vegansko vrhnje, a povrće se može koristiti prema sezoni ili pak prema tome što imaš kod kuće
Vidi originalni članak

Quiche je francuski naziv za slanu pitu otvorenog tipa s prhkim tijestom i raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih. Dobar je s tek nekoliko sastojaka, a odlučiš li “počistiti” hladnjak, vjerojatno ih već sve imaš!

Upravo zato, quiche je odlično rješenje kad ne znaš što kuhati, a može se poslužiti u svako doba dana. Iako se quiche sada smatra tradicionalnom francuskom pitom, zapravo potiče iz Njemačke, iz pokrajine Lothringen, a kasnije su ga preuzeli Francuzi, čiji je prvi quiche bio upravo - quiche Lorraine. Odlična je za doručak, predjelo, ručak ili večeru, pravila nema.

 

GASTRO ZVIJEZDA Tofu gyros izgleda sjajno, a oduševit će garantirano i ne-vegane

 

Meni je najdraža topla, ali jako je fina i kad se ohladi i dobro stisne. Možeš napraviti i mini verzije (pojedinačne porcije) za tulume, rođendane i domjenke. Vjeruj mi, svima će se svidjeti.

S obzirom na to da je ovo veganska inačica popularne francuske pite - umjesto maslaca, koji je nezaobilazan u prhkom tijestu, upotrijebila sam kokosovo ulje bez mirisa koje odlično funkcionira kao zamjena za maslac.

 

gastro zvijezda Veganica kuha samo zdravo, a najviše se traže sirove slastice

 

U nadjevu glavu riječ ima tofu te sam se ovaj put odlučila za dimljeni koji se idealno slaže s povrćem. Odabir povrća možeš prilagoditi sezoni ili hladnjaku.

Najteži dio je pričekati da se tijesto ohladi jer sve ostalo odradi multipraktik i pećnica.

Uživaj!

Veganski quiche s povrćem

Sastojci - za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 120 g kokosovog ulja
  • 1/2 šalice hladne vode

Sastojci - za nadjev:

  • 300 g dimljenog tofua
  • 250 ml sojinog vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica gustina
  • 1 žlica curry praha
  • 1 žličica sušenog kopra
  • 1 žličica sušenog češnjaka
  • 2 žlice delikatesnog (prehrambenog) kvasca
  • sok 1 limuna
  • šaka špinata ili blitve
  • 1/2 šalice kukuruza
  • 10-ak šampinjona
  • 10-ak cherry rajčica
  • 1 poriluk
  • 1 chili papričica
  • 1 šalica smrznutih mahuna

 

Teško da postoji bolji Jednostavno i fino: recept za najukusniji vege ramen

 

Postupak:

  1. U multipraktik stavi sve sastojke za tijesto (osim vode) i polako miksaj. Postepeno dodaj vodu sve dok se sastojci ne sjedine i pretvore u kuglu.
  2. Tijesto zamotaj u plastičnu foliju i ostavi 1 sat u hladnjaku da se stisne.
  3. Za to vrijeme u multipraktik stavi tofu, sojino vrhnje, gustin, delikatesni (prehrambeni) kvasac, začine, sok limuna, sol i papar. Miksaj nekoliko minuta, da smjesa postane glatka.
  4. Na zagrijanu tavu stavi maslinovo ulje i nasjeckano povrće: poriluk, šampinjone, kukuruz, mahune i cherry rajčice (ostavi 3-4 za dekoraciju). Dinstaj 5 minuta i pri kraju dodaj nasjeckanu blitvu i stavi da se ohladi.
  5. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
  6. Kada je tijesto odmorilo, razvaljaj ga na masnom papiru i lagano utisni u kalup za pitu. Tijesto bi trebalo biti iste veličine sa svih strana. Stavi peći na 10-ak minuta, da dobije lagano zlatnu boju.
  7. Pomiješaj dinstano povrće sa smjesom od tofua. Kada se tijesto malo zapeklo, ulij smjesu od povrća i dekoriraj cherry rajčicama i chili papričicom.
  8. Peci oko 20-30 minuta (povremeno provjeri je li se smjesa stisnula). Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi prije serviranja.
  9. Posipaj svježim peršinom i serviraj uz salatu.

 

Jesensko obilje Savijača od gljiva – iskoristi vrganje dok se još mogu pronaći veganica Daj priliku Veganuaryju, zdravoj novogodišnjoj odluci

 

Posjeti Gastro.hr