Sve hrvatske pivovare 28: Kaltenberg

Promo
Rijetko koja pivovara ima tako zanimljivu priču poput Kaltenberg Adrije, pa pročitajte što još niste znali o novoj lokaciji u Kukuljanovu kraj Rijeke!
Vidi originalni članak

Ime pivovare: Kaltenberg Adria
Sjedište: Kukuljanovo 336, 51227 Kukuljanovo
Mjesto kuhanja: Kukuljanovo
Vrsta: Mini
Vlasnik: Kaltenberg Adria d.o.o.
Godina osnutka: 2017
Broj zaposlenih: 50
Godišnja proizvodnja u litrama: 3.000.000
Brewmaster: Sebastian Bauer
Nit vodilja/slogan: Bavarsko Kraljevsko Pivo
Ambalaža: Nepovratne boce 0,5l, Limenke 0,5l, Bačve 20l
Gdje se može kupiti/popiti: (link)

Web: http://www.kaltenberg-adria.hr/
Facebook: https://web.facebook.com/KaltenbergHrvatska/

Brandovi: Kaltenberg Pils, Kaltenberg Hefeweissbier

Vrsta: Kaltenberg Pils – lager
Alc. Vol.: Kaltenberg Pils 5,0%
Ekstrakt: Kaltenberg Pils 11,3%

Kaltenberg Hefeweissbier – pšenično pivo
Alc. Vol.:  5,5%
Ekstrakt: 12,3%


Mala povijest pivovare

Kaltenberg brand je u vlasništvu tvrtke König Ludwig International koja ima više od 30 godina iskustva u proizvodnji piva, kreiranju znanja i licenciranju brandova. Tvrtkom upravlja HRH Princ Luitpold od Bavarske, član Bavarske kraljevske obitelji Wittelsbach.

Dvorac Kaltenberg sagrađen je 1290.g. izravnim predakom sadašnjeg vlasnika Princa Luitpolda od Bavarske. Kaltenberg leži u srcu Bavarske, 40 km zapadno od Münchena, a jedna je od rijetkih kraljevskih rezidencija, ako ne i jedina, koja ima funkcionalnu pivovaru smještenu unutar svojih zidova. Danas, dvorac nije samo mjesto gdje boravi kraljevska obitelj već postoje i tradicionalni bavarski restorani i pivski vrt. Pivski vrt je specifičan po tome što gosti moraju kupiti samo pivo ili bezalkoholno piće, a dopušteno im je unijeti vlastitu hranu.

Tradicija pivarstva u Bavarskoj seže daleko u prošlost. Veza između vladajuće obitelji Bavarske i piva započela je još davne 1260.g., kada je prvi put zabilježeno vlasništvo pivovare, obitelji Wittelsbach. Bilo je to kada je vojvoda Ludwig Der Strenge preselio svoj stan u München i stavio pivovaru u novu kuću. Od tada je pivo postalo iznimno važan element bavarskog života, kako društvenog tako i političkog.

Davne 1260.g. - Ludwig the Severe početak proizvodnje piva u kraljevskoj obitelji, a 1516.g. - Vojvoda William IV donosi bavarski zakon o čistoći piva. Nije dopušteno koristiti nikakve sastojke osim sladnog ječma, hmelja i vode. Zakon o čistoći piva najstariji je zakon o nutricionizmu, a na snazi je do današnjeg dana.

Svi njemački pivari morali su se pridržavati tog zakona. Kako bi se regulirala i uravnotežila upotreba pšenice za kruh i pivo, 1577. godine Maximilian je uspostavio monopol nad pšeničnim pivom. Više od 200 godina pšenično pivo se proizvodilo u više od 40 pivovara pod središnjim sustavom nabave i upravljanja kvalitetom. 1810.g. - vjenčanjem Ludwiga I i Therese od Saxe-Hildburghausen počinje tradicija najvećeg svjetskog festivala piva - München Oktoberfesta.

Kasnije kao kralj, Ludwig I izdao je zakon koji se odnosi na javnu upotrebu Biergartena, dopuštajući svima da kupuju pivo u vrtu pivovare i da donose vlastitu hranu za obiteljske piknike. Kralj Ludwig II osnovao je svjetsku renomiranu Akademiju pivara 1868. na Sveučilištu Weihenstephan. Postizanje bolje kvalitete piva, ušteda energije i održivost, postala je ikona istraživanja i proučavanja piva. Danas Princ Luitpold od Bavarske prenosi jedinstvenu tradiciju pivara, ne samo u dvorcu Kaltenberg, nego i na međunarodnoj razini. Blisko surađujući s Kaltenbergovim međunarodnim partnerima, uspostavio je stroge standarde za pripremu piva i doveo užitak bavarskog piva u mnoge zemlje.
 

Princ Luitpold o selidbi iz Splita u rijeku kaže: 

Nekada smo bili tržišni lider u Dalmaciji i imali poslovne odnose u Splitu preko našeg licencnog partnera. Bili smo izuzetno tužni zbog nastale situacije, no kao davatelji licence, nismo imali kontrolu nad tim odlukama. Sada smo ponosni što smo ponovno ovdje, u Kukuljanovu, s vlastitom proizvodnjom i sigurni smo da ćemo postati uspješna pivovara s odličnim pivom i uzbudljivim promidžbama.

Ljudi u Hrvatskoj počinju primjećivati kvalitetno pivo. Postaju sve zasićeniji pivom temeljenom na vodi i jeftinim sastojcima, stoga se nadamo da će prepoznati našu kvalitetu i trud uložen u svaku litru ovog kraljevskog bavarskog piva.


Osoba za kontakt: Zoran Šimić, Marketing Director
Kontakt mail/telefon: zoran.simic@kaltenberg-adria.hr 051 502 962

Ako ste slučajno propustili neku od 26 dosadašnjih priča o domaćim pivovarama - pročitajte ih na sljedećim linkovima:

1. Bošnjak, Sičice
2. Daruvar
3. Varionica
4. Zagrebačka
5. Carlsberg Croatia
6. Vunetovo, Hvar
7. Bura Brew, Poreč
8. Pulfer, Zagreb
9. Zmajska pivovara, Zagreb
10. Varoška pivovara, Zadar
11. Medvedgrad, Zagreb 
12. Heineken Hrvatska, Karlovac
13. Križevačka pivovara
1
4. LAB Split
15. Bujska pivovara
16. The Garden, Zagreb
17. Međimurski Lepi Dečki, Čakovec
18. Brlog zadružna pivovara, Zadar
19. Nova Runda
20. Mlinarica, Zagreb
21. Dvije krigle, Županja
22. Razum, samoborska pivovara
23. Pivovara Ličanka
24: Pivionica, Zagreb
25. Šibenska pivovara, Tromilja
26. Pitomačka pivovara
27. Zeppelin, Bjelovar

 

Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastro-zvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)

 

Posjeti Gastro.hr