Kolumne 27. rujna 2017.

Sve hrvatske pivovare 27: Zeppelin, Bjelovar

foto: zeppelin
gastro postao gastro.24sata.hr
Zanatske pivovare u Hrvatskoj niču tolikom brzinom da ih jedva stignemo sve obići. Nova bjelovarska pivovara Zepelin se predstavlja Zagrepčanima u srijedu 27. rujna u Svijetu piva, pa naletite. Ali se prvo informirajte...

Ime pivovare: Zeppelin craft brewery d.o.o.
Sjedište: Bjelovar
Mjesto kuhanja: Bjelovar
Vrsta: Mala nezavisna craft pivovara
Vlasnik: Daniel Babić
Godina osnutka: 2017
Broj zaposlenih: 2
Godišnja proizvodnja u litrama: 300.000 L
Brewmaster: Daniel Babić
Nit vodilja/slogan: "Hovering above all"
Ambalaža: Trenutno kegovi, punilica u proizvodnji, kroz koji mjesec i u bocama
Gdje se može kupiti/popiti: Svijet piva, Maksimirska (promocija 27.09.2017), Craft Room, Opatovina
Web:
Facebook:

Brandovi: Flamingo, Merkat

 | Author: zeppelin foto: zeppelin

Vrsta: FLAMINGO (American Amber Ale)
Alc. Vol.: 4,8 %
IBU: 38 IBU

PIVO - jantarne boje, balansirano između američkog hmelja i slada. Pivo ima pojačanu hmeljnu gorčinu i veću sladnu slatkoću, kada se ta dva sastojka izbalansiraju, gorčina toliko ne dolazi do izražaja.
FLAMINGO, naoko opak frajer, ali u duši plašljiv, želi biti frajerčina, ali svi ga ismijavaju jer je ROZE boje. Račiće koje bi trebao jesti drži kao ljubimce u akvariju, a daje si E161g (canthaxanthin) injekcije da bi ostao roze boje. Na Zeppelinu radi kao izviđač balansirajući na jednoj dugoj nozi dok krilom drži dalekozor i promatra. Taj balans prikazuje njegovu sigurnost i opasnost istodobno, upravo kakvo je i pivo - gorko, a slatko.

 | Author: zeppelin foto: zeppelin

Vrsta: MERKAT (Golden Ale)
Alc. Vol.: 5,1 %
IBU: 28 IBU


- PIVO - Svijetli ale, umjerene gorčine i vrlo pitko, pivo za svaki dan i više komada.Tako dolaze i merkati, nikad jedan, uvijek grupno!
- MERKATI su najniži u hijerarhiji posade Zeppelina koje svi udaraju nogom i ignoriraju, ali oni su toliko dobra ekipa i uživaju u poslu koji rade bez obzira na tretman koji dobivaju. Nitko ih ne kontrolira, oni jednostavno vole to što rade i guštaju. Pojedinci su blesavi jer se povremeno nagutaju Natrijevog hidroksida, lužine za pranje pivovare...

 | Author: zeppelin foto: zeppelin

Mala povijest pivovare
Pivovara je krenula sa preuređenjem početkom godine. Radi se o pogonu koji stoji u Bjelovaru posljednjih 20-ak godina. Nakon zamjene svega plastičnog, gumenog, i dogradnje pogona krenuli smo kuhati pivo. Krajem lipnja je skuhana prva šarža i krenuli smo po festivalima raditi promociju. Početkom listopada nakon točenja 30. rujna za Dane grada Bjelovara krećemo u prodaju po bircevima.

ZEPPELIN je mala nezavisna pivovara koja je u mogućnosti proizvesti oko 3000 hektolitara piva godišnje... Nakon nekog vremena planira se otvoriti i pivnica u Bjelovaru i s time bi htio napraviti jedno lijepo turističko središte, tako da ljudi koji prolaze pored Bjelovara imaju točku koju moraju obići. Proizvodit ćemo više vrsta piva, nefiltrirano i nepasterizirano, kao prva „craft“ pivovara u Bjelovaru. U ponudi će imati stalna piva,dok se povremeno planira „izbaciti“ i neki novi stil. Za početak radit će ALE piva (gornjeg vrenja), a kasnije će ubaciti i lager piva (donjeg vrenja). Cilj je ljudima približiti pivo i naučiti ih kulturi ispijanja piva, a sve to kroz razne pivske stilove. Želimo zainteresirati ljude koji do sada nisu pili pivo i pokazati im koliko piva u biti mogu biti različita.

Cijela priča prve dvije etikete temeljena je na likovima koji su, u načelu, posada Zeppelina, a njihove osobine i izgled povezani su s pivom. Likovi su u biti životinje... Sam brend i etikete su crtanog oblika koje crta kolega olovkom na papiru, skenira, prebacuje u vektore i boja... Uglavnom, drugačiji smo, i u to ćete se uskoro i sami uvjeriti!

Osoba za kontakt: DANIEL BABIĆ
Kontakt mail/telefon: 0911661999

 | Author: Facebook foto: Facebook

Ako ste slučajno propustili neku od 26 dosadašnjih priča o domaćim pivovarama - pročitajte ih na sljedećim linkovima:

1. Bošnjak, Sičice
2. Daruvar
3. Varionica
4. Zagrebačka
5. Carlsberg Croatia
6. Vunetovo, Hvar
7. Bura Brew, Poreč
8. Pulfer, Zagreb
9. Zmajska pivovara, Zagreb
10. Varoška pivovara, Zadar
11. Medvedgrad, Zagreb 
12. Heineken Hrvatska, Karlovac
13. Križevačka pivovara
1
4. LAB Split
15. Bujska pivovara
16. The Garden, Zagreb
17. Međimurski Lepi Dečki, Čakovec
18. Brlog zadružna pivovara, Zadar
19. Nova Runda
20. Mlinarica, Zagreb
21. Dvije krigle, Županja
22. Razum, samoborska pivovara
23. Pivovara Ličanka
24: Pivionica, Zagreb
25. Šibenska pivovara, Tromilja
26. Pitomačka pivovara

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.