Kolumne 02. kolovoza 2016.

Sve hrvatske pivovare 11: Pivovara Medvedgrad

medvedgrad pive
foto: Medvedgrad
gastro postao gastro.24sata.hr
Iza poznatog imena pivovare i pivnice Medvedgrad, krije se zanimljiva priča.

Ime pivovare: Pivovara Medvedgrad

Sjedište: Samoborska cesta 217, 10 090 Zagreb

Mjesto kuhanja: Samoborska cesta 217, 10 090 Zagreb

Vrsta: craft

Vlasnik: Cyrkon d.o.o.

Godina osnutka: 1994. god.

Broj zaposlenih: 51-200

Godišnja proizvodnja u litrama: 12,000 HL

Brewmaster: Božidar Kostanjčar

Nit vodilja/slogan: Prirodno i čisto, bez konzervansa, proizvedeno tradicionalnim načinima kuhanja, pružiti će vam nezaboravan doživljaj.

Ambalaža: Boce 0,33 l // boce 0,5 l // KEG 10, 20, 30 i 50 litara

Gdje se može kupiti/popiti: Pivnica Medvedgrad

Web: Pivnica Medvedgrad

Facebook: Pivovara i pivnica Medvedgrad

pivovara medvedgrad | Author: Medvedgrad foto: Medvedgrad

PIVO U STALNOJ PONUDI - Brandovi:

Zlatni medvjed - Vrsta: SVIJETLI LAGER Alc. Vol.: 4,4% Ekstrakt: 12%

Mrki medvjedVrsta: TAMNI LAGER Alc. Vol.: 4,5% Ekstrakt: 12,5% 

Crna kraljicaCRNI LAGER Alc. Vol.: 4,8% Ekstrakt: 13% 

Dva klasaVrsta: WEIZENBIER/pšenično pivo Alc. Vol.: 4,6% Ekstrakt: 11% 

Grička vješticaVrsta: JAKI TAMNI LAGER Alc. Vol.: 7,5% Ekstrakt: 15%

Fakin IPA - Vrsta: India Pale Ale Alc. Vol.: 7,0% Ekstrakt: 15%

ljeto u zagrebu - pivo | Author: Medvedgrad foto: Medvedgrad

PIVO U SEZONSKOJ PONUDI

Ljeto u Zagrebu - Vrsta: WITBIER Alc. Vol.: 5,2% Ekstrakt: 13%

CugMajstor - Vrsta: PILSNER Alc. Vol.: 6,1% Ekstrakt: 15%

Baltazar - Vrsta: PILSNER Alc. Vol.: 5,6% Ekstrakt: 15%

Rođendansko pivo - Vrsta: BELGIJSKI TAMNI JAKI ALE Alc. Vol.: 9,0% Ekstrakt: 20%

Grofica Kirsch - Vrsta: VOĆNI LAGER Alc. Vol.: 4,0% Ekstrakt: 11%

 

Agram Stout - Vrsta: STOUT Alc. Vol.: 5,5% Ekstrakt: 15%

Tamno dva klasa - Vrsta: TAMNO PŠENIČNO PIVO Alc. Vol.: 4,8% Ekstrakt:12%

Božićno pivo - Vrsta: JAKI CRNI LAGER Alc. Vol.: 6,9% Ekstrakt: 18%

Crni Jack - Vrsta: CRNI INDIA PALE ALE Alc. Vol.: 6,3% Ekstrakt: 15% 

Mala povijest pivovare – što bismo sve trebali znati:

Dana 22.12.1994. svečano se otvara Medvedgrad na uglu Savske i Vukovarske kao prva mini pivovara i pivnica u Zagrebu. Od samih početaka pa sve do danas poštuju se tradicionalni načini kuhanja piva te korištenje najboljih sirovina. Ne koriste se aditivi ili konzervansi, pivo se kuha isključivo kao prirodno. Danas, više milijuna litara piva poslije, Pivovara Medvedgrad ponosno nosi titulu prve hrvatske nezavisne pivovare, najveće takve vrste u Hrvatskoj. Godine 1994. kuha se pilsner Zlatni medvjed, te crni lager Crna kraljica i tamni lager Mrki medvjed koji su se mogli kušati isključivo u pivnici Medvedgrad. 1995. počinju prve promjene pivskih granica kod nas, kuha se pšenično pivo Dva klasa koje je zahtijevalo edukaciju domaćih pivopija nenaviklih na weizenbier. 1996. za Božić je prvi puta prezentirana Grička vještica, tada samo kao sezonsko pivo za blagdansko razdoblje. Nakon odličnih recenzija i nekoliko mjeseci nagovaranja od strane gostiju Medvedgrada, Grička vještica 1997. postaje stalno pivo.

grička vještica | Author: Medvedgrad foto: Medvedgrad

Iste te godine, 1997., u sklopu pivnice je otvoren Klub ljubitelja piva. 2005. Medvedgrad seli pivovaru sa Savske u Mokrice od kuda se pivo dostavljalo pivnicama u Zagrebu. 2010. Pivovara Medvedgrad seli na sadašnju lokaciju na Samoborskoj cesti 217. Godine 2012. ulaže se u punilicu za boce i krajem prosinca Medvedgrad po prvi puta plasira svoja piva u bocama 2013. veliki rast distribucije piva u bocama po cijeloj Hrvatskoj. Počinje se s kuhanjem prvih aleova i većeg broja sezonskih piva. Taj trend se nastavlja i danas. 2014. najbolja pivovara u Hrvatskoj prema Ratebeer-u, najrelevantnijem pivskom portalu na svijetu. Završeno prvo veće proširenje pivovare, te kupljena nova punilica za boce. Fakin IPA postaje pivo u stalnoj ponudi. 2015. Medvedgrad postaje najbolja pivovara u Hrvatskoj prema Ratebeer-u po drugi puta. Završeno drugo veće širenje pivovare. Prva godina kada je skuhano preko 1,000,000 litara piva. Veliko proširenje varionice (dnevni kapacitet 10,000 litara) dogodio se ove godine, 2016., a broj skuhanih piva narastao je na 15.

dva klasa | Author: Medvedgrad foto: Medvedgrad

Zanimljivosti:

  •  Pivovara Medvedgrad je od samih početaka u 100% vlasništvu iste zagrebačke obitelji
  • Pivovara se trebala zvati „4 dečka“ ali se ipak odlučilo za Medvedgrad, prema bavarskoj tradiciji da se pivovara nazove po najbližem postojećem srednjovjekovnom gradu – kod nas Medvedgradu
  • Sva piva Medvedgrada su nefiltrirana
  • Grička vještica je prvi puta plasirana pod imenom Extra jako pivo
  • Medvedgrad njeguje dugogodišnju suradnju s Pavelom Bartušekom tehnologom sa Češkog instituta za pivo, kod kojeg se školovao i današnji glavni tehnolog Medvedgrada, magistar Božidar Kostanjčar
  • Dobri duh Zagreba je projekt pivovare preko kojeg se pomaže sportsko, glazbeno, umjetničko i humanitarno djelovanje
  • Svaki prosinac djelatnici pivovare po centru Zagreba pred Božić dijele pivo građanima
  • CugMajstor je prva prava pivska kolaboracija. Pivo je napravljeno s jednim od najboljih kućnih pivara u Hrvatskoj – Mattom Hollingsworthom
  • Medvedgrad osim Hrvatske izvozi pivo u još 6 zemalja

Osoba za kontakt: Ivan Nauković

Kontakt mail/telefon: ivan.naukovic@pivnica-medvedgrad.hr 

Ako ste propustili, 10 dosadašnjih priča o pivovarama pročitajte ovdje:

1. Bošnjak, Sičice

2. Daruvar

3. Varionica

4. Zagrebačka

5. Carlsberg Croatia

6. Vunetovo, Hvar

7. Bura Brew, Poreč

8. Pulfer, Zagreb

9. Zmajska pivovara, Zagreb

10. Varoška pivovara, Zagreb

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.