Hrskavi baguette po receptu Paula Hollywooda

Thinkstock Baguette prema receptu slavnog Paula Hollywooda
Paulu Hollywoodu, iskusnom britanskom pekaru i slastičaru, tijesta ne predstavljaju baš nikakav problem. Upravo zato, upusti se u pripremu baguettea po njegovom receptu i uživaj u najhrskavijoj korici i divnoj rupičastoj teksturi
Vidi originalni članak

Upuštanje u pripremu domaćeg kruha ponekad zahtjeva nešto više vremena, no jednom kada se napokon odlučiš na takav projekt, vjeruj, nećeš požaliti. Posebice ako je riječ o pripremi francuskog baguettea.

 

za kruholjupce Paul Hollywood zna kako napraviti savršeni kruh

 

Baguette bi trebao imati hrskavu koricu, a kada ga prerežeš, rupice u tijestu trebale bi biti nešto izraženije nego kod pripreme klasičnog domaćeg kruha. Zbog toga, Paul Hollywood savjetuje da tijesto ne premijesiš nakon prvog dizanja već da u njemu sačuvaš što više zraka.

Također, zarežeš li kruh oštrim nožem prije pečenja, dobit ćete divan uzorak koji će baguette učiniti još privlačnijim.

Baguette - recept Paula Hollywooda

Sastojci:

  • 500 g bijelog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 10 g soli
  • 370 ml hladne vode
  • maslinovo ulje

 

slatki doručak Napravi neodoljive palačinke po receptu Paula Hollywooda

 

Postupak:

  1. Najprije lagano naulji posudu u kojoj će se dizati tijesto.
  2. Brašno, sol i kvasac stavi u drugu posudu, pomiješaj, pa postepeno dodaj hladnu vodu.
  3. Kada počneš dobivati masu koja nalikuje na tijesto, dodajte ostatak vode i mijesi 10-ak minuta dok ne dobiješ elastično tijesto.
  4. Tijesto prebaci u nauljenu posudu i pusti da odstoji oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
  5. Podlogu premaži maslinovim uljem, pa tijesto oprezno prebaci na podlogu, no nemoj ga premijesiti kako bi se u njemu zadržalo što više zraka. Tijesto će biti nešto teže i vlažnije nego što je to obično slučaj kod pripreme kruha.
  6. Tijesto podijeli na 4 ili 5 jednakih dijelova.
  7. Svaki dio laganim pokretima oblikuj u duguljastu kobasicu.
  8. Prebacite dvije kobasice tijesta na lim za pečenje, prekrij prozirnom folijom i pusti da se dižu još sat vremena. Kada ga pritisneš prstom, tijesto bi se odmah trebalo vratiti u prvotno stanje.
  9. Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.
  10. Baguette prije pečenja pospi brašnom, a svaki od njih lagano zareži oštrim nožem.
  11. Na dno pećnice stavi posudu s vodom, a zatim ubaci baguette na donju razinu u pećnici.
  12. Peci oko 25 minuta, odnosno do trenutka kada baguette ne poprimi lijepu zlatnu boju.
  13. Prije rezanja obavezno ohladi kruh.

Isprobaj i ove recepte Paula Hollywooda...

 

recept miljenika žena Neodoljivi čokoladni souffle slavnog Paula Hollywooda

male tajne Za savršeno prhko tijesto važna je čista pećnica!

mala školica tijesta Paul Hollywood vodi kroz pripremu lisnatog tijesta

slastica za pet Sočan i brz genoise Paula Hollywoda

 

Posjeti Gastro.hr