Kremasti rižoto s limunom

Julien Pianetti/Unsplash Rižoto s limunom
Na brzinu pripremi ovaj predivan rižoto s limunom. Polovice limuna položi na zagrijano maslinovo ulje i iskoristi ovaj "pougljenjeni" limun u pripremi perfektnog rižota
Vidi originalni članak

Brzi rižoto s limunom savršen je izbor tijekom radnog tjedna. Gotov je za samo 30 minuta, savršeno kremast i prepun okusa, a limun mu daje poseban touch i svježinu.

Rižoto se obično podlijeva temeljcem, ali kada ga ponestane, dobra je opcija i zagrijana voda kojom se ispire riža. U toj će vodi ostati škrob, zbog čega će rižoto biti kremast.

 

Koja riže ide u rižoto

U svakom drugom slučaju nije poželjno ispirati rižu, ako je namijenjena pripremi rižota. Za najbolji rezultat upotrijebi carnaroli ili arborio!

 

Ručak koji obožavamo Najbolji rižoto s piletinom i povrćem isprobaj već danas

super kombinacija Rižoto s lješnjacima i parmezanom mami na još!

 

Rižoto s limunom

(5 serviranja, jednostavno, 30 minuta)

Sastojci:

  • 450 g riže (arborio ili carnaroli)
  • 1,5 l vode
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice soli
  • 2 limuna
  • 100 g naribanog parmezana
  • 4 žlice maslaca
  • papar

 

proljeće na tanjuru Pripremi jednostavan rižoto sa šparogama

 

Postupak:

  1. Prvo isperi rižu tako da staviš sito na veliki lonac, u sito stavi rižu i isperi je s 1.5 l vode. Vodu posoli i ugrij do vrenja, a rižu ostavi sa strane.
  2. U loncu zagrij ulje, limune nareži na polovice pa ih stavi u posudu s ugrijanim uljem. Drži ih na srednjoj vatri 6 - 8 minuta, nemoj ih dirati i pusti da uhvate jaku boju. Poanta je da malo pocrne jer će to dati posebnu aromu ovom jelu. Zatim ih okreni na stranu kore i ostavi ih na vatri još minutu. Izvadi ih iz posude i pusti da se ohlade.
  3. U istu posudu dodaj rižu i prži je nekoliko minuta uz miješanje, dok ne postane staklasta. 
  4. Smanji vatru i dodaj dovoljno vruće vode da prekriješ rižu. Kuhaj uz konstantno lagano miješanje dok riža ne upije skoro svu vodu. Ponavljaj ovaj proces sve dok riža ne bude skoro pa gotova. Mora ostati još malo tvrda u sredini zrna, odnosno al dente. Ako u procesu ostaneš bez
  5. pripremljene vode, a riža još nije gotova, možeš dodati običnu vruću vodu. Proces će trajati 15-20 minuta, ovisno o vrsti riže. 
  6. Posudu s rižom makni s vatre i umiješaj parmezan i maslac.
  7. Limun zgnječi kroz sito direktno u rižoto i baci koru. Sve dobro promiješaj i začini paprom po ukusu. 
  8.  

tips & tricks Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put tips & tricks Kako skuhati rižu u mikrovalnoj?

 

Posjeti Gastro.hr