Lješnjake uglavnom koristimo u raznim slasticama, no obavezno probaj ovaj rižoto s lješnjacima i parmezanom, genijalno slano jelo od tih mnogima omiljenih orašastih plodova
S dolaskom jeseni uživamo u obilju jesenskih plodova, a među njima su i oni orašasti. Tu spadaju i mnogima omiljenilješnjacikoji, osim u brojnim slasticama (i omiljenom namazu od lješnjaka i čokolade!), odlično funkcioniraju i u brojnim sjajnim jelima – primjerice u rižotu s parmezanom čiji recept donosimo u nastavku.
Rižoto je divno talijansko jelo koje je tako fino i kremasto, svi ga volimo, a uživamo i u njegovoj polaganoj pripremi. Ovo je relativno jeftino jelo, naravno ukoliko ne praviš rižoto s nekom skupom namirnicom poput škampa.
A posebno nam se sviđa ovaj rižoto s lješnjacima i parmezanom, modificirana verzija klasičnog rižota s parmezanom u kojem su zapravo lješnjaci glavne zvijezde te krmastom jelu daju i dobro dozu hrskavosti.
Ovom receptu mogu se dodati i komadi pečene bundeve, šumske gljive ili pak grilani halloumi sir. Što god da odabereš od navedenog (ili napraviš kombinaciju), sigurno nećeš pogriješiti.
Lješnjaci odlično funkcioniraju u brojnim slanim jelima
foto: Jocelyn Morales/Unsplash
Kako sačuvati rižoto za drugi dan
Iako je rižoto najbolje pojesti svjež, tek pripremljen i još vruć, može ga se u hladnjaku sačuvati i za sljedeći dan, ako ti slučajno ostane viška. Treba samo pripaziti da se čuva u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka. Budući da ne sadrži meso, ovaj rižoto može se u hladnjaku držati do 5 dana.
Ostatke rižota možeš iskoristiti i za pripremu hrskavih arancina. No rižoto nikako nemoj zamrzavati jer, nakon što se odmrzne, postat će gnjecav i kašast, a takav rižoto nitko ne voli.
Ne gasi ekran dok kuham
Rižoto s lješnjacima i parmezanom
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Lješnjaci
250
ml
Pileći temeljac
7
šalica
Lovorov list
2
kom
Maslinovo ulje
1
žlica
Maslac
3
žlica
Luk
1
kom
Češnjak u prahu
0,50
žličica
Riža za rižoto (carnaroli, arborio, vialone nano...)
1,50
šalica
Bijelo vino
1
šalica
Morska sol
Svježe mljeveni crni papar
Parmezan
0,50
šalica
Ulje od lješnjaka
2
žlica
Listići svježeg peršina
2
žlica
Postupak
Ugrij pećnicu na 180 stupnjeva. Stavi lješnjake u zagrijanu pećnicu na 10 minuta. Oguli s njih ljusku.
Kad se malo ohlade, lješnjake grubo nasjeckaj.
U velikoj posudi ugrij temeljac da zavrije, dodaj listove lovora.
Veliku tavu ugrij na srednjoj vatri. Dodaj maslinovo ulje i 1 žlicu maslaca. Dodaj luk i dinstaj 8-10 minuta, odnosno dok ne omekša.
Dodaj češnjak u prahu i dinstaj još 1 minutu. Tada dodaj rižu. Pusti da se riža dobro obloži uljem i prži 1 minutu, uz miješanje.
Dodaj bijelo vino. Pusti da se riža kuha dok ne ispari većina tekućine.
Polagano dodaj temeljac, šeflju po šeflju, i nastavi miješati. Kuhaj dok se riža ne napuhne i postane kremasta, no i dalje treba biti malo čvrsta (al dente), 15-20 minuta.
Makni rižoto s vatre i dodaj preostale 2 žlice maslaca, koji treba brzo miješati kako bi se dobila željena kremoznost i baršunastost.
Umiješaj naribani parmezan, a potom i većinu tostiranih lješnjaka. Dodaj soli i papra prema ukusu.
Posluži rižoto vruć, posut ostatkom tostiranih lješnjaka, preliven s malo ulja od lješnjaka i malo nasjeckanih listića peršina.
Nakon rižota, pripremi s lješnjacima i nešto slatko...