Recepti Rižoto 29. rujna 2024.

MAMI NA JOŠ Rižoto s lješnjacima i parmezanom

Rižoto
15 MIN
35 MIN
6
SREDNJE
Rižoto recept
Rižoto - omiljeno talijansko jelo
foto: Julien Pianetti/Unsplash
Lješnjake uglavnom koristimo u raznim slasticama, no obavezno probaj ovaj rižoto s lješnjacima i parmezanom, genijalno slano jelo od tih mnogima omiljenih orašastih plodova

S dolaskom jeseni uživamo u obilju jesenskih plodova, a među njima su i oni orašasti. Tu spadaju i mnogima omiljeni lješnjaci koji, osim u brojnim slasticama (i omiljenom namazu od lješnjaka i čokolade!), odlično funkcioniraju i u brojnim sjajnim jelima – primjerice u rižotu s parmezanom čiji recept donosimo u nastavku.

Rižoto je divno talijansko jelo koje je tako fino i kremasto, svi ga volimo, a uživamo i u njegovoj polaganoj pripremi. Ovo je relativno jeftino jelo, naravno ukoliko ne praviš rižoto s nekom skupom namirnicom poput škampa.

Tostirani lješnjaci Možda vas zanima... Kako tostirati lješnjake u 3 brza i jednostavna koraka Špajza

Lješnjaci i pamezan su super kombinacija

A posebno nam se sviđa ovaj rižoto s lješnjacima i parmezanom, modificirana verzija klasičnog rižota s parmezanom u kojem su zapravo lješnjaci glavne zvijezde te krmastom jelu daju i dobro dozu hrskavosti.

Ovom receptu mogu se dodati i komadi pečene bundeve, šumske gljive ili pak grilani halloumi sir. Što god da odabereš od navedenog (ili napraviš kombinaciju), sigurno nećeš pogriješiti.

 | Author: Jocelyn Morales/Unsplash Lješnjaci odlično funkcioniraju u brojnim slanim jelima foto: Jocelyn Morales/Unsplash

Kako sačuvati rižoto za drugi dan

Iako je rižoto najbolje pojesti svjež, tek pripremljen i još vruć, može ga se u hladnjaku sačuvati i za sljedeći dan, ako ti slučajno ostane viška. Treba samo pripaziti da se čuva u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka. Budući da ne sadrži meso, ovaj rižoto može se u hladnjaku držati do 5 dana.

Ostatke rižota možeš iskoristiti i za pripremu hrskavih arancina. No rižoto nikako nemoj zamrzavati jer, nakon što se odmrzne, postat će gnjecav i kašast, a takav rižoto nitko ne voli.

Ne gasi ekran dok kuham

Rižoto s lješnjacima i parmezanom
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Lješnjaci 250 ml
  • Pileći temeljac 7 šalica
  • Lovorov list 2 kom
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Maslac 3 žlica
  • Luk 1 kom
  • Češnjak u prahu 0,50 žličica
  • Riža za rižoto (carnaroli, arborio, vialone nano...) 1,50 šalica
  • Bijelo vino 1 šalica
  • Morska sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Parmezan 0,50 šalica
  • Ulje od lješnjaka 2 žlica
  • Listići svježeg peršina 2 žlica
Postupak
  1. Ugrij pećnicu na 180 stupnjeva. Stavi lješnjake u zagrijanu pećnicu na 10 minuta. Oguli s njih ljusku.


  2. Kad se malo ohlade, lješnjake grubo nasjeckaj.


  3. U velikoj posudi ugrij temeljac da zavrije, dodaj listove lovora.


  4. Veliku tavu ugrij na srednjoj vatri. Dodaj maslinovo ulje i 1 žlicu maslaca. Dodaj luk i dinstaj 8-10 minuta, odnosno dok ne omekša.


  5. Dodaj češnjak u prahu i dinstaj još 1 minutu. Tada dodaj rižu. Pusti da se riža dobro obloži uljem i prži 1 minutu, uz miješanje.


  6. Dodaj bijelo vino. Pusti da se riža kuha dok ne ispari većina tekućine.


  7. Polagano dodaj temeljac, šeflju po šeflju, i nastavi miješati. Kuhaj dok se riža ne napuhne i postane kremasta, no i dalje treba biti malo čvrsta (al dente), 15-20 minuta.


  8. Makni rižoto s vatre i dodaj preostale 2 žlice maslaca, koji treba brzo miješati kako bi se dobila željena kremoznost i baršunastost.


  9. Umiješaj naribani parmezan, a potom i većinu tostiranih lješnjaka. Dodaj soli i papra prema ukusu.


  10. Posluži rižoto vruć, posut ostatkom tostiranih lješnjaka, preliven s malo ulja od lješnjaka i malo nasjeckanih listića peršina.


Nakon rižota, pripremi s lješnjacima i nešto slatko...

Možda vas zanima... Sami pripremite Paris-Brest s karameliziranim lješnjacima Kolumne Možda vas zanima... Mlijeko od lješnjaka možeš pripremiti i kod kuće Recepti drobljenac, crumble Možda vas zanima... Brzo i hrskavo: Prefini drobljenac s lješnjacima Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.