Recepti 23. listopada 2023.

Rižoto s lješnjacima i parmezanom mami na još!

Rižoto
Rižoto - omiljeno talijansko jelo foto: Julien Pianetti/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Lješnjake uglavnom koristimo u raznim slasticama, no obavezno probaj ovaj rižoto s lješnjacima i parmezanom, genijalno slano jelo od tih mnogima omiljenih orašastih plodova

S dolaskom jeseni uživamo u obilju jesenskih plodova, a među njima su i oni orašasti. Tu spadaju i mnogima omiljeni lješnjaci koji, osim u brojnim slasticama (i omiljenom namazu od lješnjaka i čokolade!), odlično funkcioniraju i u brojnim sjajnim jelima – primjerice u rižotu s parmezanom čiji recept donosimo u nastavku.

Rižoto je divno talijansko jelo koje je tako fino i kremasto, svi ga volimo, a uživamo i u njegovoj polaganoj pripremi. Ovo je relativno jeftino jelo, naravno ukoliko ne praviš rižoto s nekom skupom namirnicom poput škampa.

 

Tostirani lješnjaci Možda vas zanima... Kako tostirati lješnjake u 3 brza i jednostavna koraka Špajza

 

A posebno nam se sviđa ovaj rižoto s lješnjacima i parmezanom, modificirana verzija klasičnog rižota s parmezanom u kojem su zapravo lješnjaci glavne zvijezde te krmastom jelu daju i dobro dozu hrskavosti. Ovom receptu mogu se dodati i komadi pečene bundeve, šumske gljive ili pak grilani halloumi sir. Što god da odabereš od navedenog (ili napraviš kombinaciju), sigurno nećeš pogriješiti.

Iako je rižoto najbolje pojesti svjež, tek pripremljen i još vruć, može ga se u hladnjaku sačuvati i za sljedeći dan, ako ti slučajno ostane viša. Treba samo pripaziti da se čuva u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka. Budući da ne sadrži meso, ovaj rižoto može se u hladnjaku držati do 5 dana.

Ostatke rižota možeš iskoristiti i za pripremu hrskavih arancina. No rižoto nikako nemoj zamrzavati jer, nakon što se odmrzne, postat će gnjecav i kašast, a takav rižoto nitko ne voli.

 | Author: Jocelyn Morales/Unsplash Lješnjaci odlično funkcioniraju u brojnim slanim jelima foto: Jocelyn Morales/Unsplash

Rižoto s lješnjacima i parmezanom

(za 6 porcija, 50 minuta)

Sastojci:

  • 1 šalica lješnjaka (1 šalica=250 ml)
  • 7 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 lista lovora
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 3 žlice maslaca
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • ½ žličice češnjaka u granulama
  • 1 i 1/2 šalica riže za rižoto (carnaroli, arborio, vialone nano)
  • 1 šalica suhog bijelog vina
  • sol, papar
  • ½ šalice naribanog parmezana, plus dodatno za serviranje
  • 2 žlice ulja od lješnjaka
  • 2 vrhom pune žlice sitno nasjeckanih svježih listića peršina

Postupak:

  1. Ugrij pećnicu na 180 stupnjeva. Stavi lješnjake u zagrijanu pećnicu na 10 minuta. Oguli s njih ljusku.
  2. Kad se malo ohlade, lješnjake grubo nasjeckaj.
  3. U velikoj posudi ugrij temeljac da zavrije, dodaj listove lovora.
  4. Veliku tavu ugrij na srednjoj vatri. Dodaj maslinovo ulje i 1 žlicu maslaca. Dodaj luk i dinstaj 8-10 minuta, odnosno dok ne omekša.
  5. Dodaj češnjak u granulama i dinstaj još 1 minutu. Tada dodaj rižu. Pusti da se riža dobro obloži uljem i prži 1 minutu, uz miješanje.
  6. Dodaj bijelo vino. Pusti da se riža kuha dok ne ispari većina tekućine.
  7. Polagano dodaj temeljac, šeflju po šeflju, i nastavi miješati. Kuhaj dok se riža ne napuhne i postane kremasta, no i dalje treba biti malo čvrsta (al dente) – 15-20 minuta.
  8. Makni rižoto s vatre i dodaj preostale 2 žlice maslaca, koji treba brzo miješati kako bi se dobila željena kremoznost i baršunastost.
  9. Umiješaj naribani parmezan, a potom i većinu tostiranih lješnjaka. Dodaj soli i papra prema ukusu.
  10. Posluži rižoto vruć, posut ostatkom tostiranih lješnjaka, preliven s malo ulja od lješnjaka i malo nasjeckanih listića peršina.

Nakon rižota, pripremi s lješnjacima i nešto slatko...

 

Možda vas zanima... Sami pripremite Paris-Brest s karameliziranim lješnjacima Kolumne Možda vas zanima... Mlijeko od lješnjaka možeš pripremiti i kod kuće Recepti drobljenac, crumble Možda vas zanima... Brzo i hrskavo: Prefini drobljenac s lješnjacima Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.