Zapečeni njoki u umaku od rajčica

Thinkstock
Njoki uronjeni u sočni umak od rajčica i obogaćeni zamamnim okusom rastopljene mozzarelle i parmezana
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 486

Potrebno vam je

  • 300 g njoki
  • 400 g rajčica, crvena
  • 1 kom ljubičasti luk
  • 4 režanj češnjak
  • 1 žličica origano
  • 1 vezica bosiljak, vezica
  • 200 g mozzarella
  • 100 g grana padano
  • 1 žličica šećer, kristal
  • 10 kom masline, crne
  • 3 žlica ulje maslinovo
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Luk i češnjak narežite na sitno. Rajčice zarežite na par mjesta, uronite ih u vruću vodu na 10-ak sekundi pa ih premjestite u posudu s hladnom vodom. Uklonite im kožicu pa ih narežite na kockice.
  2. Na maslinovom ulju popržite luk dok ne postane staklast, dodajte češnjak, promiješajte pa dodajte kockice rajčica, posolite, popaprite i dodajte listiće suhog origana. Kuhajte 15-min na umjerenoj vatri.
  3. Štapnim mikserom grubo usitnite umak, dodajte šećer i dotjerajte okus. Maknite s vatre.
  4. Njoke kuhajte u proključaloj, slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu, dobro ih ocijedite pa dodajte u vatrostalnu posudu.
  5. Prelijte ih umakom od rajčice, na vrh posložite kriške mozzarelle i dodajte masline. Zapecite 10 min na 200°C
  6. Njoke pospite svježe naribanim grana padanom i listićima svježeg bosiljka.
Posjeti Gastro.hr